La calorada amb la qual s'ha estrenat aquest estiu té un efecte devastador sobre el turisme vist per un mallorquí. Exconseller i conseller de turisme han reaccionat d'una manera molt humana a la pujada dels termòmetres i ambdós han tret el pitjor del seu humor. Avesats a l'aire condicionat dels seus despatxos i al clima fred dels agents turístics amb els quals tracten, en lloc de treure els ventalls han tret les ungles pels 41 graus de dilluns passat. Aquests espectacles haurien de preocupar al Foment del Turisme i no per l'efecte que puguin tenir en l'ocupació, que serà nul, sinó pel que en puguem pensar els mallorquins de l'escalada de desqualificacions i l'ús de cabals públics. L'acalorament dels gestors turístics i els seus acòlits arriba en el mateix moment que els mallorquins ens disposam a fer les primeres visites als nostres llocs d'estiu: la cala, la platja, l'excursió, el mercat on anys enrere hem passat bones estones, ara ens solen impactar negativament. Ja he dit en altres ocasions que començam a ser molts els mallorquins que ens trobam ofegats pel turisme i els seus efectes, que ens desagrada profundament l'actitud hostil que la patronal ha adoptat envers l'ordenació turística que planeja en Govern, i que tot el que té a veure amb el nostre sector estratègic fa mala cara.
La patronal ens diu que una recessió ens amenaça, però en base a què, parlen de recessió? L'ocupació hotelera del maig ha arribat al 67%, la més alta de l'Estat. Què és el que els fa pensar en un crac turístic? Els indicadors no els permeten parlar d'això, i en cas que algun indicador mostràs símptomes de cansament o ganes de recular, ni això seria suficient per parlar de crisi al sector si no fos que un indicador arrossegàs altres i tots plegats "com un castell humà" s'esfondrassin. La millor prova que el turisme, entès com una globalitat, no està en crisi és veure el comportament del mercat immobiliari.
Tant parlar de crisi semblarà que la cridam i no és això, sinó que volem que el Govern "sense haver de baixar a l'arena de les desqualificacions i les estridències" pugui serenament pactar un model més europeista pel nostre turisme. I dic europeista perquè la gran majoria dels turistes vénen d'Europa, de països on els imposts són elevats i els serveis de qualitat. Si el que cerquen és una destinació barata, s'han equivocat triant Mallorca. Si la classe empresarial mallorquina es fa por de la regularització del turisme deu ser que no és tan europea com conta a les fires allà on va. Si alguna cosa hauria de distingir el turisme de Mallorca és haver après dels errors de quaranta anys de creixement que ja no es pot sostenir. Si res de tot això és possible, estaria bé almenys que els responsables turístics es comportassin com gent adaptada a aquesta geografia, la geografia del sol i la platja i que facin el possible per tal que la calor no els trastorni. Bon estiu!