cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
28°

Lliçó democràtica

El millor moment de les eleccions basques (un de tants) fou quan començaren a arribar resultats a les taules «d'opinió» dels mitjans de ràdio i televisió. La cara de la periodista «progre» que habitualment presenta un programa matinal a Antena 3 era tot un poema. Buruaga no s'ho creia. De fet, va acomiadar el programa abans que es disposàs del 100% escrutat. I és que la lliçó dels ciutadans bascos ha estat suprema. D'una maduresa democràtica que només es pot forjar a cops de tragèdies. No vull parlar avui del resultat en concret. No es tracta que els bascos hagin donat suport majoritari a un o a l'altre, sinó que han estat capaços de exercitar el seu dret al vot amb plena llibertat, superant dues creuades poderoses: la de les pistoles per un costat, i la de la manipulació mediàtica per l'altre. Feia temps que no es veien malifetes informatives i estratègies polítiques tan lamentables. PP i PSOE, diguin el que diguin, han jugat la carta de la mitja veritat, intentant vincular el PNV amb la radicalitat, fins i tot en alguns casos amb la violència. Han volgut dibuixar una situació irreal, una amenaça inexistent, amb una sola sortida: fugir del nacionalisme. Aquest plantejament ha fracassat espectacularment.

Tot i haver comptat amb l'aliat més potent que es pot disposar avui dia. Els mitjans de comunicació. Alguns han arribat a pràctiques increïbles, com no treure declaracions d'Ibarretxe condemnant la violència, o presentant Mayor Oreja com una mena de reconqueridor espanyol a territori comanxe.

I els bascos, que estan acostumats com ningú a la tensió, a la pressió, a les estratègies barroeres, han estat capaços de mantenir l'objectivitat i fer valer el més fonamental del drets democràtics: la lliure elecció dels qui regiran el destí de la comunitat.

Ara vull veure com en surten tots aquests comentaristes de la reconquesta espanyolista, de la por, de la mitja veritat. Perquè són els que han fet bandera del respecte a les regles del joc, insinuant que el PNV no ho feia. Però ara són ells els que han de respectar la norma democràtica. El poble ha decidit el seu futur. Ha estat el triomf de la llibertat sobre la manipulació i la revifada de l'espanyolisme, que sense dubte hauria estat una tragèdia pel País Basc. El PP és més irreciclable en aquest sentit. Esper que el PSOE en prengui nota.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.