Els bons propòsits

TW
0

No hi ha dubte que ens passam la vida fent bons propòsits, cavil·lant com esmenarem aquelles coses tan esguerrades que ens surten. No cal dir que, com les matances, les sedes, els esclata-sangs o les cagarades volanderes dels estornells, els bons propòsits tenen el seu temps predilecte o, millor dit, propi. Tot i que en aquesta societat de consum, d'aquesta mena de reflexió moral se n'ha fet un producte híbrid, sinó transgènic, que es pot conrear, atès l'efecte hivernacle que han patit els ancestrals costums, durant tot l'any. Abans, n'hi havia un de sagrat, gairebé com un manament, de període per fer bons propòsits, la quaresma. Ara, ho torn a dir, qualsevol temps és bo. Començament d'any, quaresma, en venir l'estiu, ara que ha acabat l'estiu, etc. Val a dir que si no hi ha prescripció mèdica botxina "com un bon amic meu que ha passat de ser un pantagruèlic comensal a un adonis de revista indiscreta" o una gran força de voluntat per lluir una mica la cuixa, la pentafena intel·lectual "que n'hi ha que la tenen rapadeta i, ergo, mostradora" o el panxó, els bons propòsits queden en un no res de sucre.

Desdir-se'n, dels bons propòsits és tan antic com l'anar a peu. A cada contrada conten una anècdota d'un, no massa llarg de gambals, que perd la truja, el verro, la cabra o el mardà i fa vots d'anar Lluc a peu si la troba. I sempre sol acabar que no hi va i «despomet allò que vai pometa» "valga l'intent de transcripció. (Que els qui presumeixen de tenir dos dits de xulla pensadora diuen allò de «verba volant, scripta manent». Vet aquí que l'Ajuntament de Palma se n'ha empescada una per deixar testimoni dels seus bons propòsits. (Com a mínim ho he pogut observar devers la carretera de Sóller i la de Valldemossa). Consisteix a col·locar una placa discreta vora el quadrat, els pagesos en dirien la garangola, que hauria d'ocupar un arbre. No puc fer la transcripció exacta del que diu però ja us ho podeu imaginar: fa els bons propòsits que en una propera tongada allà s'hi resembrarà un arbre. Abans he dit que aquestes plaques són discretes, no excessivament grosses i reutilitzables, per tant respectuoses amb el medi ambient i no contaminen ni visualment ni acústicment, ni cromàtica. Aquesta discreció és una arma de doble tall, per una banda podria indicar una certa modèstia per part de la institució que les ha fetes posar al lloc. Vaja, que no és un element de vanaglòria propagandística de les que solen costar molts de pinsans a l'erari públic, fins i tot, podríem posar dins aquest plat de la balança el fet que serveixen com a memòria històrica del que s'ha de fer. Tanmateix, no cal oblidar l'altra cara de la qüestió, com que són reutilitzables, si no són els habituals de la zona que poden saber quin temps ha hagut de transcórrer per complir el bon propòsit, la resta de vianants només ho poden intuir però caient fàcilment en l'error. M'explicaré, la vellura de la placa no vol dir res, pot haver estat utilitzada anteriorment en altres indrets.

No està malament la pensada de les plaquetes. Arribarien esdevenir, esteses per la geografia ciutadana, com aquella part de l'ànima on els nostres instructors, catòlics, ens feien creure que hi dúiem escrites les bones i les males obres. Així, no hauríem de fiar de la memòria i sabríem si aquest carrer ha estat obert en cinc anys sis vegades per enllustrar-lo més sota el pal·li del pla Mirall. També sabríem què en fa l'ajuntament dels seus béns immobles: aquí hi podríem construir un centre de primària, allà una unitat bàsica de salut. Per ventura algun regidor que ofereix solars ridículament inadequats mostraria per la placa, ves per on, el llautó.