L'avantprojecte del recinte ferial a Palma

TW
0

A Palma, des dels decenni de 1960, amb alguns intervals, s'han desenvolupat moltes i importants fites. Encara record quan era nin les fires i mostres que s'ubicaren primer a les avingudes i després a sa Faixina. Era una època en què es plantejava la necessitat que l'agricultura, el comerç i la indústria fossin eixos bàsics de la nostra economia. En aquells anys, la població de les Illes Balears encara presentava un cert equilibri entre els tres sectors econòmics: d'una banda, l'agricultura, ramaderia i pesca; de l'altra, la indústria i, en tercer lloc, els serveis.

Eren uns anys que començava l'anomenat turisme de masses i Mallorca començava a partir una important transformació. Han passat molts d'anys des de llavors i l'economia i la societat han canviat profundament. Però el gust per les fires, les ganes d'anar-hi, el negoci que generen i les noves activitats i especialitzacions econòmiques fan que després de veure com han evolucionat les fires en els darrers anys sigui convenient construir un nou recinte firal.

Des d'aquesta perspectiva pens que ha estat una gran iniciativa el fet que la Vicepresidència econòmica i la Conselleria de Comerç i Indústria abordàs aquest repte.

Es tracta de fer un nou recinte firal i d'ubicar-lo en el Polígon de Llevant de Palma, lloc on els darreres anys s'hi han fet la immensa majoria de les fires, moltes de les quals han tengut una assistència massiva de ciutadans i ciutadanes. Es va convocar un concurs d'idees i es va nomenar un jurat de prestigi per tal de valorar i decidir quin era l'avantprojecte més adient. El procediment, en conseqüència, també pens que també ha estat idoni. Dijous passat, dia 9 de novembre, es va fer públic l'avantprojecte guanyador i després d'haver consultat la memòria de l'avantprojecte i haver llegit les nombroses informacions i opinions que han aparegut des d'aleshores pens que és el moment de dir-hi la meva opinió.

De fet, des de la mateixa Vicepresidència del Govern de les Illes Balears s'ha convidat a opinar ciutadans i entitats ciutadanes sobre el tema atesa la seva importància. Esperem que la consulta ciutadana doni fruits i d'alguna manera s'aconsegueixi un recinte firal equilibrat i òptim tant des d'un punt de vista arquitectònic com de costos. És evident que encara no s'ha redactat el projecte definitiu i evidentment no hi ha res aprovat.

Un punt de partida evident des del meu parer és que Palma és una ciutat saturada de trànsit, d'edificis massa alts i d'excessiva urbanització. Des de la dècada de 1960, l'Ajuntament de Palma ha estat absolutament permissiu en moltes d'aquestes qüestions. Hi ha molts d'edificis de la ciutat que no s'haurien d'haver permès per la seva alçada, per la seva densitat... En aquest sentit, per ventura, és bo que en el Polígon de Llevant "en el qual s'han començat a fer les primeres passes per a la rehabilitació de la barriada" s'hagi frenat la construcció d'habitatge social arran de l'excessiva concentració i de la problemàtica de la zona.

També em sembla responsable dir que hi ha entre el Molinar i Can Pere Antoni dos edificis d'alçades exigerades, ambdós d'alt estànding i que constitueixen cada un d'ells una barrera entre la mar i l'autopista.

Recordem la preocupació que existeix i que s'ha expresada públicament, tant per tècnics com per entitats, sobre els projectes que plantegen edificis de gran alçada a la zona que va des de can Pere Antoni a les avingudes.

Des d'un altre punt de vista, em ve a la memòria el comentari que em feia no fa gaire una persona molt apreciada respecte que des de molts de llocs de Palma ja no es veu el castell de Bellver. I això, és a causa de la proliferació d'edificis alts que tapen aquest monument històric i emblemàtic de la ciutat. Al mateix temps, observàvem els edificis alts de sa Teulera i els que previsiblement s'hi faran.

L'avantprojecte d'entrada pens que té algunes virtuts des del punt de vista constructivista, ja que em sembla novedós. Però, és evident que preveure edificis de 50 metres d'alçada no és correcte ni idoni per molt que els projectistes considerin que un dels objectius sigui que es vegi des de l'autopista i tengui una funció orientadora.

És evident que a l'entorn del nou projecte hi ha edificis excessivament elevats, però pens que s'ha de rompre aquesta tendència. A la zona també hi ha un conjunt d'edificis del voltant de cinc alçades que configuren un cert model i que per ara ha equilibrat parcialment el Polígon de Llevant. Un altre aspecte que m'agradaria comentar és el de la jardineria que es preveu tota a l'interior. Pens que aquests solars donen l'oportunitat d'una jardineria a l'aire lliure i, al mateix, temps hem de pensar que Palma és una ciutat mediterrània.

Pens que un altre tret positiu de l'avantprojecte és l'ús que preveu de la llum els dies assolellats. Aquest fet també ens convida a intentar que la energia solar i energies renovables en general siguin utilitzades en el projecte.

Alhora, pens que també és cabdal el pressupost i el conjunt constructiu del que ha de ser el recinte firal i, en aquest sentit, he de dir que m'espanten el pressupost i l'excessiva edificació.

En canvi, una qüestió que pot ser positiva és l'objectiu que la Vicepresidència i la Conselleria de Comerç i Indústria concentrin els seus serveis en un espai en diversos edificis.

Ara és el moment d'anar donant opinions i de fer feina constructiva a partir d'una iniciativa del Govern de les Illes Balears que en definitiva té com a objectiu millorar l'oferta i demanda de fires.

Estic convençut que des del Govern de les Illes Balears s'estudiarà a fons el projecte que es faci, s'esmenarà si cal i, al mateix temps, pens que s'optarà per un criteri basat en un urbanisme equilibrat que millori l'entorn i que freni, en part, el gegantisme al qual ha estat sotmesa la ciutat en els darrers decennis.

El debat ha començat i esperem els seus fruits.