Tot per fer

TW
0

Dilluns, al sol·licitar a l'empleat d'una benzinera que m'omplís el depòsit del cotxe, em va respondre que li parlàs en castellà. Ara mateix no sé si era més impertinent el seu to de veu o la seva mirada. La veritat és que tot ell traspuava agressivitat, de manera que em vaig sentir transportat, de cop, al temps del franquisme. Li vaig dir que em tornàs les claus, i que ja trobaria una altra benzinera on m'atenguessin amb més educació. Tanmateix, la meva irritació no venia provocada tant per la intolerància d'aquest jove (no ho havia dit, era jove) com per la sensació que «veinte años no es nada» com diu el tango i que, per tant, tocant a la normalització lingüística, som allà on érem quan començà a articular"se l'estatut.

Precisament, no fa gaire, i en referència a aquesta situació, la responsable de les coses de cultura del Consell de Mallorca, cridava a sometent. Maria Antònia Vadell ens aconsellava, als catalanoparlants, que en parlar amb la gent castellanoparlant que resideix a Palma o a les zones costaneres no girem la llengua, en una proclama numantina i gens ni mica adequada a una persona que maneja una part del poder.

Els ciutadans podem adoptar l'actitud del «no passaran», tanmateix qui té la clau en mitjans econòmics i humans per a donar la passa més decidida, envers la normalització lingüística, són les institucions. Però centrem"nos en el motiu del meu enuig. És evident que el jove que em va respondre de males retranques a la benzinera, no havia sentit parlar, a l'escola, de la pluralitat lingüística de l'Estat que consagra la Constitució, perquè el carabassot més esplendorós del país aprèn, a força de sentir"ho repetir, que Déu va morir a la creu. No sé què pensar, així de clar, tot i el compromís decidit de la majoria dels ensenyants en la normalització. Potser l'allau d'immigrants sobrepassa amb escreix la capacitat d'assimilació d'una cultura que, com la catalana, es troba a la UVI. Fa tres dies, Carles Manuel Canals signava, a Diari de Balears, una informació força documentada sobre la problemàtica creada a les aules amb la incorporació dels fills de la immigració. Segons la directora general de Planificació i Innovació, aquest curs hi haurà deu tallers de llengua més que el passat "vint"i"dos sobre dotze", però l'augment de l'alumnat estranger ha crescut, i creixerà d'aquí a desembre, de manera espectacular. En qualsevol cas, aquest nombre elevat d'estrangers no constituirien cap problema, si Mallorca no comptàs amb autèntics guetos castellanoparlants "amb totes les connotacions de marginació social que paradoxalment comporta", que han crescut a l'empara de la frivolitat o de la inoperància de les institucions. El futur de la llengua catalana sols admet, ara mateix, unes prediccions catastrofistes a desgrat dels esforços que fa la conselleria de Cultura. El remei, si existeix, ultrapassa els seus recursos actuals, així de clar.

Tanmateix, el president Antich es presenta a Prada, i és rebut a la universitat catalana d'estiu com el salvador de la llengua catalana a les Illes Balears. Que no s'enganyi, no ho és. Si realment vol ésser digne del títol que amb tanta generositat li atorguen persones de bona voluntat, encara li queda tot per fer.