algo de nubes
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 9.02°
10°

'La plaza del Caudillo'

Il·lm. Sr. Joan Fageda Aubert:
Amb data 4 d'octubre de 1999, us vaig trametre una carta en què em sumava a diversos escrits de ciutadans, entitats i partits polítics que sol·licitaven el canvi de nom de la plaza del Caudillo, on està ubicada la Conselleria de Treball i Formació de la qual som titular. Era una carta redactada sense acritud i a la qual ha seguit una important dosi de paciència durant els mesos que l'han seguida.

No obstant això, m'he assabentat que, a través de la Sra. Carme Feliu i Àlvarez de Sotomayor, la batlia ha denegat la petició esmentada, i per això us he de dir, Sr. Batle, que la paciència s'ha acabat i que heu comès una equivocació política important.

Assumint com un fet (però, molt significativament, anant ben alerta de no reivindicar-ho) el canvi del nomenclàtor de la ciutat que seguí a la constitució del primer ajuntament democràtic, deis ara que la petició del canvi de nom de la plaza del Caudillo «està fora de lloc» i que obeeix a un «prejudici estètic».

Comprenc que per aquells que es dedicaren durant el franquisme a fer negocis i que, posteriorment, han aprofitat la democràcia per combinar els negocis i la política més enllà d'allò moralment recomanable la reivindicació de noms democràtics per als nostres carrers i places li pugui parèixer quelcom d'estètic i conjuntural. Però per als demòcrates de veritat, en canvi "us deman un cert esforç de comprensió en aquest sentit", les reivindicacions democràtiques no tenen data de caducitat i s'apliquen en qualsevol moment i en qualsevol circumstància.

Quan, durant la legislatura anterior, es va demanar una cosa tan assenyada i equilibrada com col·locar una placa al monument de sa Feixina que explicàs el context històric en què aquest es va construir, vostra il·lustríssima us hi vàreu negar. Quan, el 8 de juliol de 1997, i segons carta que obra en poder de la Conselleria de Treball i Formació "el meu antecessor, militant del Partit Popular, va demanar el canvi de nom de la plaza del Caudillo per «plaça de Llaç Blau» en record de les víctimes del terrorisme, vostra il·lustríssima també s'hi va negar...! Vós, Sr. Batle, no teniu un prejudici estètic, teniu un prejudici molt polític i que us decanta sistemàticament en favor del manteniment dels símbols feixistes.

Us heu equivocat, Sr. batle, i, amb la vostra decisió, ficau aquesta ciutat en una polèmica que transcendirà sens dubte els límits del nostre terme municipal i que els ciutadans i ciutadanes de Palma no es mereixen de cap manera.

Pot ser que ara estigueu massa ocupat per les qüestions «estètiques» associades al vostre tinent de batle de Governació, però, en qualsevol cas, us deman que trobeu temps per rectificar i que rectifiqueu aviat... tanmateix heu de ser conscient que estau donant una batalla que teniu perduda d'antuvi.

Eberhard Grosske Fiol, conseller.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.