algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
28°

La UIB s'avança a la iniciativa eEurope

Avui, dijous, i demà, divendres, es discuteix a Lisboa la iniciativa coneguda amb el títol «eEurope: una societat de la informació per a tots». L'origen d'aquesta iniciativa és en la Comissió pel Consell Europeu que pretén connectar a la xarxa cada ciutadà, llar, escola, empresa i administració; crear, en fi, una Europa de la formació digital que es basi en l'esperit emprenedor i que, tot plegat, s'aconsegueixi vetllant perquè tot el procés sigui socialment integrador. Al capdavall, ningú no pot deixar de veure, amb aquesta iniciativa europea, la constatació de l'endarreriment del nostre continent envers els Estats Units. Efectivament és així, a Europa li falta agilitat en la seva introducció en l'era digital. Precisament aquesta mancança és la que pretén començar a solucionar la iniciativa esmentada. Una actuació de xoc imprescindible que ha de passar per aconseguir un accés segur per als usuaris a baix cost i alta velocitat a Internet, el resultat positiu de la qual cosa només serà possible des de la implicació a fons del sector públic a l'hora de facilitar el desenvolupament de les noves tecnologies i serveis.

Amb una iniciativa així aconseguiríem acostar les noves tecnologies als ciutadans, els quals veurien aleshores el potencial immens que fàcilment és al seu abast i que avui, dissortadament, moltes persones desconeixen. La iniciativa eEurope, per exemple, preveu accions prioritàries que van des de l'acceleració del comerç electrònic fins a la creació d'un mercat paneuropeu de capital"risc per a les PIME d'alta tecnologia; des de la salut on line, mitjançant una infraestructura telemàtica per a la prevenció, el diagnòstic i tractament, fins a l'administració on line... És fàcil adonar"se de l'important que per al nostre país, les Illes Balears, pot arribar a ser que s'assoleixin aquests objectius.

Però paral·lelament a aquest ambiciós objectiu, d'imprescindible consecució si Europa no vol quedar endarrerida, la trobada de Lisboa posa novament d'actualitat el fet que el nostre petit país és, en aquest sentit, capdavanter. Efectivament, podríem dir que, seguint amb el que hem expressat al títol d'aquest article, l'eEurope ja és present, si més no en part, a la societat balear a través de la UIB, perquè la nostra universitat ja és eEurope. Des de 1997 donam accés als estudiants a l'era digital mitjançant la creació del Campus Extens (que per ventura hauran de rebatiar com a e"campus UIB), que té objectius del tot coincidents, en el nostre àmbit, amb el que aquests dies es discuteix a Lisboa: afavorim el domini de la Internet i dels recursos multimèdia, la utilització dels nous recursos per aprendre i adquirir noves aptituds i, essencialment, es posa a l'abast dels estudiants una eina per a l'adquisició de competències decisives com el treball en equip, la creativitat, la pluridisciplinarietat, la capacitat d'adaptació, la comunicació intercultural i l'aptitud per resoldre problemes... Estam posant a l'abast de la nostra joventut, i dels professors, noves eines que els permetran aprofundir en nous enfocaments de la formació i l'aprenentatge, permetent als estudiants l'accés a una quantitat cada vegada més gran d'informació i de materials i recursos d'investigació. Unes noves eines que, convenientment usades, ens obren camps immensos perquè els continguts educatius no sols reflecteixin la diversitat cultural i lingüística, sinó, i sobretot, s'hi inspirin.

De la trobada a Lisboa s'espera el compromís dels estats perquè abans que acabi el 2000 s'impliquin a fons per millorar i perfeccionar els serveis i aplicacions dirigits a professors i investigadors, a fi de propiciar les pràctiques innovadores; com també que abans d'acabar el 2001 es pugui establir una xarxa d'universitats i centres d'investigació, un campus virtual, capaç de suportar les comunicacions multimèdia i al qual puguin accedir tots els estudiants europeus.

Tant de bo s'aconsegueixi. Nosaltres, la UIB, ja estam preparats. Nosaltres ja som a eEurope.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.