Entrevistes laborals sexistes

TW
0

El passat divendres de 4 de febrer, en el context d'una classe de Geografia, vaig estar analitzant amb els meus alumnes una taula estadística referida als sous mitjans de l'Estat espanyol. Més que les diferències entre comunitats autònomes, els va sobtar la diferència entre sexes: les dones cobren, per mitjana, entre 400.000 i 900.000 pessetes menys que els homes. Vàrem estar parlant de com l'atur femení se situa molts punts per sobre del masculí i de les causes d'aquests fets, establírem també la relació amb la baixada de la taxa de natalitat. Els vaig explicar, per pròpia experiència, que encara són freqüents a les entrevistes de selecció d'empreses privades preguntes del tipus: ets casada, tens fills o penses tenir-los?, i com moltes dones opten pel sector públic on, en principi, no es produeixen aquestes discriminacions.

En aquells moments, però, s'estaven desenvolupant uns fets que m'obligarien a rectificar les meves paraules la propera classe. Una amiga tenia aquell matí una entrevista de feina. Alguna de les primeres qüestions que li plantejaren foren les esmentades: ets casada?, tens fills?. Davant la resposta afirmativa a totes dues se li recriminà que no ho esmentàs al currículum. Ella va respondre que formació (universitària en el seu cas) i experiència (prou àmplia) era el que havia de reflectir un document d'aquest tipus; aquests eren aspectes que no semblaven interessar gaire els tres seleccionadors. Sortí indignada perquè aquell treball era per a l'administració i l'entrevista s'havia desenvolupat a la Conselleria de Funció Pública. Em deman si els seus responsables, membres d'un govern progressista, coneixen i aproven aquests mètodes. Sap el senyor conseller que en el model oficial de Currículum vitae es demana per l'estat civil i els fills?

Si aquesta és l'actitud dels poders públics crec que el proper curs hauré de continuar comentant les mateixes xifres de sous, d'atur i de natalitat.

Sara Ripoll Vaquer. Palma