algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

Deu punts mínims per un canvi real

Per poder parlar d'un canvi real en la política del nou Govern Balear, al meu entendre, les línies generals d'actuació haurien de girar entorn dels punts següents: 1) Aplicació immediata, completa i en tots els àmbits socials de la Llei de Normalització Lingüística, aprovada en el seu dia, recordem-ho les vegades que faci falta, per totes les forces polítiques del Parlament Balear. Aplicació immediata del Decret de Mínims en l'àmbit de l'ensenyament. 2) Elaboració d'un Pla General d'Ordenació del Territori que protegesqui d'una manera integral, decidida i a ultrança el nostre territori, tant litoral com interior, com a primer atractiu turístic i, per tant, com a primer motor que és de la nostra economia. 3) Disseny d'una política a llarg termini, concertada amb l'empresariat hoteler, d'una tendència paulatina a la substitució del turisme de masses pel de qualitat i alt poder adquisitiu. Val més poc turisme i bo que no molt i xerec.

3) Desplegament d'una xarxa televisiva, radiofònica i escrita de mitjans de comunicació de masses realment mallorquins de llengua i de continguts. Aprofitant els mitjans que ara hi ha o creant-ne de nous, hem d'aconseguir uns mitjans alternatius al pensament únic dominant, de cohesió de la societat mallorquina a partir de referents propis. Per tant, es tracta de fer just al contrari del que fa la TV3, que ha acabat per ser una televisió totalment espanyola de continguts i de referents, només que parlada en català "més ben dit, en un llenguatge híbrid, mestall bord de català i espanyol i que no és sofridor.

4) Impuls d'iniciatives que tendesquin a la vertebració de l'Eix Mediterrani en el doble front econòmic i cultural. L'Eix que s'estén de Perpinyà a Alacant i de Fraga a Maó i l'Alguer constitueix una de les regions econòmiques amb més dinamisme de la Unió Europea. Però a més a més és l'única regió europea que, a més de ser motor econòmic, es troba unida per lligams lingüístics, culturals i històrics. Qualsevol govern de mires amples i amb un mínim de sentit de país té com a espai d'acció cultural un territori que ultrapassa l'estricte àmbit administratiu: França, en l'àmbit cultural, actua pensant en la Francofonia, Alemanya en Àustria, Suïssa i els germanoparlants de l'Est; Anglaterra en la Commonwealth; Espanya en la Hispanidad; Holanda en Flandes; Euskadi en Navarra i Iparralde. L'única gran excepció és el govern regionalista d'en Pujol, inhibit, arrufat, cap baix i amb Madrid com a única sortida exterior on passa gust de ficar el nas. S'haurien d'establir, per tant, convenis d'actuació conjunta amb les entitats tant públiques com privades promotores de la nostra llengua i cultura a les Balears i Pitiüses i a tot el nostre àmbit lingüístic.

5) Denúncia constant davant l'opinió pública de la descapitalització de les Balears i Pitiüses. Pressió constant a Madrid per reduir al màxim l'abús que ens suposa la pèrdua cada any de 200.000 milions de pessetes per imposició fiscal.

6) Reivindicació del restabliment de la condició d'Estat Autònom que les Balears i Pitiüses tenien dins la Corona d'Aragó, condició històrica il·legítimament i violentament trencada amb les disposicions que es derivaren del Decret de Nova Planta.

7) Un país modern necessita vies de comunicació ràpides. Un país petit i amb el territori ja massa malmès no es pot permetre tudar-ne més, de territori, amb grans vies de nou traçat. L'equilibri necessari entre els dos extrems és la combinació de desdoblaments de carreteres que ja hi siguin i la creació d'una xarxa de transport públic moderna i que servesqui de bon de veres.

8) Disseny i aplicació d'una política desinhibida i valenta de recobrament de les nostres tradicions i identitat. Dins aquest capítol destaquen com a punts més urgents la divulgació del folklore autòcton i el restabliment del calendari de festes tradicionals de la nostra terra.

9) Oposició frontal a la política espanyola de conversió de Mallorca en colònia penitenciària. Un país que viu del turisme no pot consentir de cap manera que el facin servir de gàbia gran per ficar-hi el xoriçum que fa nosa a altres bandes. Per dignitat i per interessos econòmics no podem consentir que ens enrosquin la trista condició d'illa-presó.

10) Posar fil a l'agulla com més aviat millor al tema de la Policia de les Balears.
Qualsevol política que no passàs per aquests mínims no suposaria més que un simple canvi de persones al capdavant d'un país que continuaria navegant a la deriva i sense nord.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.