nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 22°
26°

Concòrdia i col·laboració

Superats els processos electorals a la Comunitat Autònoma i a la Universitat de les Illes Balears (UIB), els responsables de cada institució haurem d'afrontar els governs respectius, durant els pròxims anys, des de l'assumpció de la idea que és imprescindible estrènyer encara més els vincles per assegurar que tota la societat illenca pugui gaudir d'una UIB convenientment preparada per continuar donant sentit a la raó de la nostra existència: servir els ciutadans de les Balears.

Quan, avui, la UIB ja té el seu propi govern sorgit democràticament del Claustre, i tots els ciutadans de les Balears hem exercit el nostre dret d'elecció a les urnes, i esperam que es constitueixi el Parlament i el Govern de les Balears, és el moment més adient per expressar al nou president, sigui la persona i del partit que sigui, les nostres felicitacions i, alhora, els nostres desitjos que durant els pròxims anys puguem continuar col·laborant estretament per aconseguir una Universitat capdavantera tant en la qualitat de la docència i en els resultats de la investigació bàsica i aplicada, com en la difusió cultural.

La nostra universitat, malgrat les arrels, que arriben al segle XV, és sovint qualificada de «jove», però ja no és tan «jove» si més no, en el sentit de poc desenvolupada com a vegades ens podríem imaginar. Ho demostra el fet que avui bona part dels objectius expressats anteriorment ja són una realitat. En aquests moments totes les àrees d'investigació comencen a donar els fruits desitjats, són milers i milers els titulats i formats a les nostres aules provinents de cadascuna de les quatre illes... Els docents i els investigadors, tots ben coberts per una tasca administrativa exercida pel personal no docent, estan, doncs, començant a poder veure realitzat tot allò que fa vint anys, o potser només quinze, o menys, eren pures il·lusions, simples somnis de futur... Que els anys passen i que la Universitat està complint la seva missió és perfectament visualitzable quan ens adonam que alguns dels noms que excel·leixen en camps professionals de tot àmbit són persones formades a les nostres aules: la UIB és, doncs, una realitat. Jove, si es vol dir encara així, però madura ja per oferir a la societat uns resultats tangibles, perfectament apreciables i, sobretot, que donen servei i profit al conjunt dels pobles de les nostres illes, que és, al capdavall, el nostre essencial compromís.

Hem fet molt camí, però davant nostre s'obre un futur necessàriament ple de nous desafiaments, que cal continuar assumint amb la certesa de fer la nostra tasca ben feta. Els objectius essencials continuen sent els mateixos, perquè són la nostra raó d'existir, però es van omplint de continguts nous, de reptes insospitats fins fa pocs anys que se'ns acaramullen un sobre l'altre... I per donar complida resposta a tots, necessitam un Govern, sigui quin sigui, que estigui al costat de la UIB. Necessitam poder mantenir la confiança mútua a partir de la qual serà possible la negociació constant i constructiva, la discussió enriquidora, els contrasts imprescindibles de punts de vista entre responsables d'institucions diverses..., que sempre beneficiaran la UIB i, per extensió, el conjunt dels ciutadans de les Balears, un objectiu comú a les dues institucions.

Aquesta intensificació de la concòrdia, la confiança i la col·laboració entre la Universitat i el Govern de la nostra Comunitat Autònoma s'haurà de traduir necessàriament en actuacions concretes que permetin a la UIB assolir els seus grans objectius bàsics: mantenir la progressió constant en la millora de la qualitat d'investigació i de docència; incrementar encara més la presència activa de la Universitat a la societat, estrenyent els lligams amb la realitat històrica, social i econòmica de les Illes Balears; i mantenint sempre la UIB com a referent de la cultura crítica, universal i integral, fonamentada en el rigor científic, i caracteritzada per l'autonomia del funcionament, per la interdisciplinarietat i per la visió crítica de la realitat. Aquests grans objectius, que són els de sempre, presenten avui una sèrie de reptes als quals cal donar resposta durant els pròxims anys. Són les línies d'actuació que el meu equip ha dissenyat, amb el consens dels diferents sectors de la Universitat, per als anys 1999-2003. D'entre tots, sens dubte destaca el que prioritzàvem al Programa d'actuacions amb el número 1: l'establiment d'un pla de finançament que sigui àgil i prou eficaç per afrontar les necessitats financeres de la UIB. Aquest pla haurà de significar l'establiment de dos àmbits de finançament: aquell que és el bàsic per al funcionament de tota l'estructura de la UIB, i l'addicional per assolir els objectius prèviament pactats entre la Universitat i el Govern. Quan des de la negociació serena, franca i basada en la confiança mútua tinguem dissenyat aquest pla de finançament, i es compleixi, serà aleshores quan estarem en condicions d'assolir tots els nous reptes que se'ns han presentat. Un correcte finançament ens permetrà encetar nous estudis amb totals garanties i d'acord amb les necessitats de la societat; podrem millorar les infraestructures d'investigació; planificar la construcció de nous edificis... I, paral·lelament, continuarem millorant les eines en la gestió de la Universitat; incrementant la presència de la UIB en l'àmbit català, estatal i internacional; fomentant la implicació social de la Universitat; aprofundint el caràcter de referent cívic i cultural de la UIB; incrementant el contacte de l'equip rectoral amb tots els sectors universitaris, i de la pròpia institució amb la societat a través de la potenciació del Consell Social; i, especialment, assumint i concretant la redacció del Pla estratègic de la UIB, fet entre tots els sectors universitaris, a través del qual presentarem a la societat el que tots volem, i com podem aconseguir-ho: la Universitat de les Illes Balears del futur. Feta, dia a dia, amb la col·laboració del Govern per així continuar servint, les dues institucions, a qui ens devem: els ciutadans de les Illes Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.