algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 19°
26°

Tot continua obert

L'electorat, a les eleccions d'ahir, va voler transmetre un missatge absolutament expressiu. El missatge en síntesi volia dir: cal una nova manera de governar.

L'experiència de prepotència i de dilapidació d'aquests darrers temps no du enlloc. Per tant, cal una revisió en profunditat.
Segurament ha acabat el temps en què els grans partits podien imposar les seves idees. Sembla que ahir es va obrir un període de pactes i de negociacions obert a mil i una fórmules. Des de batlies de municipis al propi govern de la Comunitat Autònoma tot està obert a negociacions, transaccions i equilibri entre els diferents partits.

Ara per ara, és prematur tractar de llegir els resultats de les eleccions. Segurament com a missatges subalterns hauríem d'anomenar els següents: a) El clima estival no sembla el més adient per a les convocatòries electorals. b) L'electorat ha dit ben clar quines eren les condicions del joc: s'ha de governar amb clau nacionalista però amb l'advertència que el nacionalisme continua sent minoritari i els diferents partits que es proclamen nacionalistes no creixen. c) Les trampes com inflar el cens no duen bons resultats. d) Els missatges doctrinals han quedat enfosquits per una realitat que s'imposa a qualsevol consideració. Tant és així, que en els diferents pactes es podrien pactar els diferents programes a aplicar. Tot això pot conduir a una millor experiència democràtica, ja que l'única cosa que convalida els diferents programes és la decisió del poder. Aquest exercici, ara per ara, sembla obert a qualsevol possibilitat.

Ahir, els diferents representants dels partits polítics feien cara de pomes agres. Tots en aparença havien guanyat. Però al capdavall ningú no podia expressar la seva satisfacció. Tal vegada l'única era la presidenta d'Unió Mallorquina, que havia aprovat una de les seves assignatures pendents: entrar a l'Ajuntament de Palma, àdhuc del progrés general del partit que millorava la seva representació parlamentària amb un diputat afegit. Això podria equilibrar el desastre de la llista d'Inca.

La campanya en el seu conjunt ha suposat un retrocés. Tant pel que fa a l'ús de la llengua als actes electorals "que no ha comportat els resultats desitjats" com a les formes que han reintroduït acusacions pròpies de pensaments feixistes, desqualificacions ideològiques, com és ara l'acusació de radicalisme, de perill de la unitat nacional com per la bestiesa que suposa veure l'amenaça republicana al fons de l'escenari. Aquests tipus de llamps i trons semblen haver llenegat damunt la pell dels electors, ja que la seva incidència en el vot pot haver resultat menyspreable. La memòria d'aquestes eleccions només podria conduir a una conclusió. Per a aquests resultats no valia la pena tant d'esforç.

A no ser que amb això vulguem donar raó al transcendentalisme dels oradors del Partit Popular. Si s'entenen els resultats en funció que tot resulta vàlid per expulsar el PP de les institucions: beneïda sigui l'hora. En canvi, si per exercir el poder fa falta confrontar les idees amb la població, tot el temps i la feina esmerçats hauran resultat inútils. L'electorat ha volgut transmetre un missatge que volia governants d'un altre tarannà. En canvi, no ha explicitat les línies ideològiques amb les quals volia que fossin administrades les diferents institucions.

El procés continua obert. A partir d'avui mateix s'iniciaran una sèrie de converses entre els partits per concretar la possible acció de govern. Hauríem de desitjar que al llarg d'aquest procés els protagonistes formulassin propostes constructives, amb vocació de pluralitat, pensades en raó de l'interès suprem d'aquestes Illes.

Amb això volem dir que s'haurien de marginar els interessos parcials en benefici de l'interès general. Adequant les distintes mentalitats a un esquema de programa d'Estat, a on càpiguen punts contrastats i segurament de diversa procedència. En resum, s'ha acabat el temps de les imposicions, de les majories absolutes. És molt difícil aventurar si ha començat el temps de canvi. Ara sí que els balears tenim a les nostres mans totes les eines necessàries per aconseguir-ho tot. Només cal que no es perdi el seny davant la responsabilitat que el nou escenari suposa per a tots els protagonistes.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.