«El cel i els doblers». A la mort del pare Antoni Bauzà Gayà (1903-1999)
Aquesta setmana morí a Palma Antoni Bauzà Gayà, franciscà. El seu traspàs passà desapercebut, tot i la rellevància religiosa, social i econòmica d'aquest insigne religiós, sobretot durant la postguerra. Havia nascut a Vilafranca de Bonany fa noranta-sis anys i ha estat un dels elements religiosos més significatius d'un orde religiós que el tingué sempre com a punt de referència. Els franciscans de Mallorca tenen, avui, una imatge concreta i una experiència concreta, fruit d'unes obres educatives que, en bona part, foren obra del pare Antoni Bauzà. Projectà el Col·legi de Sant Francesc; l'església, el convent i el col·legi de la Porciúncula; la reforma del Santuari de Cura; la reforma de la Basílica de Sant Francesc i moltes més obres sobretot a Madrid, Mèxic, Estats Units d'Amèrica, Barcelona i Perú, entre les més significatives. Antoni Bauzà fou un religiós peculiar, difícil de definir. Segurament la seva biografia seria més fàcilment novel·lable que no interpretada en clau teològica o històrica. Era un personatge difícil, disciplinat, legalista i inflexible. La seva gestió com a ministre provincial i com a gestor econòmic de l'orde mereixeria una monografia que, ben segur, ens ajudaria a entendre i interpretar el paper de l'Església mallorquina des del decenni de 1920 fins al Concili Vaticà II (1962-1965), però sobretot les mentalitats religioses d'un període d'americanització de la vida religiosa.
També a Opinió
- Ha mort Manel Domenech, incansable lluitador per la Llibertat i la República
- Indignant: Les Illes Balears i el País Valencià es queden sense el nou canal en català de RTVE
- Damià Pons: «Sempre ha estat el teu amor a Mallorca i a la seva gent el motor que ha determinat les teves passes en el món de la política»
- La Marina de Llucmajor, sacrificada per un megapolígon industrial fotovoltaic
- Tot a punt per a la Diada per la Llengua més reivindicativa: «No es pot agredir impunement la llengua, el territori i la memòria d’un poble»
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.