cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.97°
13°

Per Mallorca! Per la llengua!

Totes les preguntes i aspiracions que s'exposen a continuació no són curolles de ciutadans i grups socials determinats, sinó mandats legals i previsions d'una Llei Autonòmica, aprovada per unanimitat pel Parlament balear, la Llei de la Llengua: ¿Podem creure de bon de veres que tots els poders públics de les Balears estan adoptant les mesures pertinents i proporcionen els mitjans necessaris per al coneixement i l'ús de la llengua pròpia a tots els àmbits i activitats de la vida social? ¿Pensam que es crea, per part dels qui tenen els mitjans públics i l'obligació legal, la necessària consciència social sobre la importància del coneixement i l'ús del català balear per a tots els ciutadans? ¿Ha establert el Govern els mitjans necessaris per fer realitat l'ús normal de la llengua pròpia com a vehicle usual de tots els centres docents, tot i el gran avanç, que suposa el Decret de Mínims, aconseguit de bona part per la pressió social i popular? ¿Han garantit de veritat cadascuna de les institucions l'ensenyament de la llengua a tots els seus empleats públics; s'ha propiciat amb força la mateixa mesura per als funcionaris de l'Estat; se n'ha fomentat l'ús a la publicitat no institucional; s'ha impulsat l'ús ambiental en tot tipus d'entitats; s'ha fomentat intensament l'accés a pel·lícules i vídeos en català; s'han promogut polítiques profundes de col·laboració cultural amb els altres territoris amb els quals compartim l'idioma? ¿Ha assumit el Govern, plenament i amb convicció, la planificació, organització, coordinació i supervisió del procés de coneixement i ús general de la llengua? ¿Hi ha hagut cada any un gran debat al Parlament i a la societat sobre la seva evolució? ¿Ha establit el Govern, assesorat per la Universitat, un pla perquè la població prengui consciència de la importància i la utilitat de la llengua, i de la conservació, foment i transmissió de la cultura pròpia de les Illes Balears? ¿S'ha realitzat una enquesta sobre la situació del català a la nostra Comunitat i s'ha elaborat un mapa sociolingüístic, revisats periòdicament i que serveixin de guia d'una política lingüística adient? ¿Com pot ser que, 13 anys després de la promulgació d'aquesta Llei, la 3/1986, encara ens hàgim de demanar per la greu anormalitat i el gran dany a la nostra llengua que suposa el seu flagrant incompliment?

Per exigir a tots els electes del dia 13 de juny, i per exigir-nos a tots nosaltres una postura més militant i activa en defensa de la llengua, principal senya d'identitat del nostre poble i patrimoni preat de tantes i tantes generacions que ens han precedit, convidam tots els mallorquins i residents a sumar-se de cor i de fet a la Gran Cadena Humana del dia 8 de maig a Palma. Solament així podrem aconseguir que les coses canviïn. Serà una festa reivindicativa a la qual no es pot negar a participar tothom, absolutament tothon, que vegi en la defensa de la llengua, cultura i identitat de Mallorca que són en perill uns valors que dignifiquen la persona humana i que són patrimoni de tots els mallorquins de naixement o d'adopció.

Joan Bibiloni, Bonet de Sant Pere, Bonet de ses Pipes, Xesc Forteza, Ramon Canet, Maria Carbonero, Miquel Fiol, Josep A. Grimalt, Biel Mesquida, Gabriel Janer Manila, Maria de la Pau Janer, Antoni Mir, Antoni Obrador, Antoni Serra, Antoni Torrens, Mercè Truyols, Catalina Valls, Antònia Vicens...

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.