algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 17°
17°

Terra humana

A l'acta final de la Conferència de Seguretat i Cooperació a Europa, realitzada Helsinki l'any 1975, en el punt VIII, diu «Tots els pobles tenen sempre dret, amb plena llibertat a determinar, quan i com ho desitjin, la seva condició interna i externa, sense ingerència exterior i, a prosseguir, com estimin oportú, el seu desenvolupament polític econòmic, social i cultural».

El problema rau en el respecte a la soberania dels altres. En tot cas els primers que haurien de donar exemple haurien de ser els que volen obligar els altres a complir el dret internacional. Els estats autoanomenats democràtics tenen força oportunitats desaprofitades de demostrar el seu tarannà democràtic: Irlanda, Euskadi, Còrsega i a altres nivells Catalunya, Galícia, la Bretanya o Escòcia són pobles força diferenciats i amb prou mostres de perserverància en la lluita per la seva plena sobirania.

Els exèrcits de Iugoslàvia i d'Espanya, s'assemblen en la funció que els atorguen les pròpies constitucions a l'hora de refermar a la força la unitat dels seus estats. L'exèrcit i la policia iugoslava està formada majoritariament per serbis i hi deu predominar la seva llengua. L'exèrcit, policia i guàrdia civil espanyola està formada per espanyols, i parlen l'espanyol, és a dir pocs bascs i catalans i encara menys l'euskera o el polako.

Mayor Oreja està a les ordres d'un sol poble, l'espanyol, i filant més prim dels poders econòmics i militars espanyols que s'oposen i amb la força dels canons i avions si fa falta a la Independència i Sobirania d'un poble com el basc, per exemple, o com el català.

Que Milosevic i els seus són uns feixistes criminals de guerra no n'hi ha dubte; però que els estats autoanomentas democràtics, especialment els seus exèrcits tenen els peus de fang a l'hora de respectar l'autodeterminació democràtica dels pobles tambés és ver, i és per això que els resultats d'aquesta guerra no seran per fer avançar la humanitat envers la justícia, la pau i la llibertat dels pobles de la Terra.

Àfrica encara té marcades les fronteres amb regles i esquadres europees. A Amèrica o a Austràlia encara tenen colonitzats els pobles indígenes, a Àsia hi ha fam al costat del perill atòmic...

Caldria refundar la Unitat de Nacions d'acord amb els/les nobles i notables humanistes de tots els pobles en contra de la tirania dels aspirants a imperis hegemònics creadors del mal anomenat nou ordre mundial.

Joan V. Lillo Colomar

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.