bruma
  • Màx: 19°
  • Mín: 10°
10°

La voluntat de voler embullar els votants

Abans de tot he d'alabar la valentia que Josep Moll demostra tenir en el seu article de dimecres passat, car hi amolla alguna afirmació que pot fer treure sabonera als seus companys socialistes "suposant que algú tradueixi l'escrit. Sr. Moll, el seu darrer article torna a ser ambigu en uns quants punts i, sense cap intenció d'ofendre'l gaire, en faré un petit comentari.

Primer, vostè diu «que ni el PSOE (ni el PP, del qual el senyor Hernández s'oblida molt significativament) ni l'Esperit Sant no ens poden negar la nacionalitat». Li jur que no vaig oblidar significativament el PP, ni de molt; degué ser un terrible lapsus que no m'explic perquè està clar que, en qüestions de nacionalitat, el PSOE i el PP tenen els mateixos objectius, cosa que es veu quan solen votar el mateix. Per una altra banda, trob un doi dir que els dos partits estatals més poderosos conjuntament amb l'Esperit Sant no tenen capacitat per negar nacionalitats, perquè fins ara tant el PSOE com el PP ho han estat fent cada dia; i com a exemple puc posar qualsevol de les conseqüencies de l'actuació d'aquests partits "tant a nivell estatal com insular; xenofòbia policíaca, intent continu de capolar la llengua catalana (amb els seus parlants inclosos) en tots els àmbits, etc. Així que, senyor Moll, de les tres forces que vostè cita, l'Esperit Sant és l'única que encara no ha intervengut, i esper de tot cor "em pot ben creure" que si ho decideix fer en pla exterminador s'adreci contra vostès, el dels grans partits, i no contra els nacionalistes.

Segon, vostè diu que el fet que ens sigui certificada per escrit la nacionalitat depèn de la voluntat de «tots nosaltres els illencs». Vostè el que fa és llevar-se responsabilitats del damunt. No conec cap poble on "exceptuant referèndums" els seus habitants prenguin decisions. A més, amb això de «tots nosaltres els illencs» vostè sap que està fent referència a molts individus amb certificats de residència a les Illes però que són importats d'una altra nació. Vostè diu que els Països Catalans són una nació i Espanya n'és una altra, però sr. Moll, vostè considera normal que els espanyols "residents o no a les Illes" hagin de votar sobre si les Illes són o no una nació? Si jo i dos mil illencs (o illenques) ens compram una vaca perhom i ens n'anam de cop a viure a Astúries, tenim dret de votar si Astúries és o no una nació? Estam davant un tema complicadíssim, i precisament per això "a diferència del que vosté fa" se n'ha de parlar, però parlar molt.

Tercer, vostè diu «jo som una mallorquí de nació catalana entesa com a Països Catalans«. I estic content que ho digui, a més aquest pic afirma una cosa sense quedar malament. Però vostè és conscient (i si no, cerqui un metge) que al seu partit són ben pocs els que pensen així. De totes maneres queda demostrat (i aquesta és la millor cosa que se li pot dir) que vostè no és el PSOE.

Quart: encara no em pot caber dins el cap com ha pogut parlar tant de nacions, i gens de qüestions lingüístiques, i ho consider una ambigüitat més de part seva. Seria molt interessant saber què pensa vostè "i sobretot, el PSIB" sobre la situació lingüística dels illencs. Si som una nació, com vostè diu, quantes llengües hem de tenir? Les Illes Balears, o els Països Catalans, segons vostè, són una nació diferenciada de l'espanyola, però tot i així (i això ja seria cinisme) bilingüe? O tocam ser monolingües (i en aquest cas, en quin idioma, el del PSOE o el català)?

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.