cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
21°

Manifestació, crisi ambiental i coherència

La decisió de convocar una mobilització ciutadana per a demà no va ser fàcil: a la incògnita sobre la dimensió de la resposta de la societat s'hi afegia els risc de donar la imatge que el GOB era instrumentalitzat políticament. Finalment vàrem considerar que, essent l'objectiu de la nostra organització la defensa del medi natural, valia la pena córrer riscs donada l'escalada de destrucció del territori que s'està produint amb el procés accelerat d'urbanització i parcel·lació de les Illes. En aquests moments i considerant el nombre d'adhesions rebudes des d'entitats de tot tipus i colors tenim clar que gran part de la societat vol una aturada d'aquest procés de destrucció de la natura.

És molt improbable que un ventall ideològic tan ampli com el que dóna suport a aquesta mobilització tengui una idea completament coincident sobre el que representa un lema com «No més urbanitzacions». En l'aplicació concreta del missatge potser hi podria haver discrepàncies. No obstant això, el que importa és que tots reconeixem que la política urbanística i ambiental actual és insostenible i perjudica gravíssimament l'interès general del nostre poble i de les generacions futures. I que més necessària una actuació contundent per paralitzar totes les noves urbanitzacions, l'increment de població que això du aparellat i les faraòniques obres públiques dissenyades a l'efecte de fer-ho possible.

Va ser enormement decebedor que el propi Govern balear, que suposadament havia arribat a conclusions paregudes, no tengués el coratge d'aplicar les solucions necessàries, com hauria estat una moratòria urbanística de les de bon veres; i, el que és més greu, impedís que altres institucions ho fessin. Com tantes vegades, el nostre govern autonòmic es va quedar en la mera retòrica.

No és la intenció del GOB convocar una mobilització per atacar cap institució. Ho feim simplement per demostrar que una part considerable de la societat sent una enorme preocupació pel futur ambiental de les nostres Illes. El Govern disposa dels instruments legals necessaris per aconseguir que grans extensions de territori (a Mallorca com a les altres Illes), que ara poden ser urbanitzats, deixin d'estar en perill.

El GOB (és evident) no es presenta a les eleccions, però procura influir tot el que pot sobre l'estat d'opinió de la societat. En la mesura que tenguem èxit, els partits polítics (que sí concorren a les eleccions) es veuran motivats per introduir dins els seus programes (i, molt més important, dins la seva tasca diària des del poder) la consideració pel medi ambient. Aquest és el paper que ens pertoca com a ONG.

És engrescador observar que, el debat polític a les Balears se centri cada vegada més en els temes ambientals. Pot ser una conseqüència del fet que molts ciutadans valoren més la seva qualitat de vida actual i futura. Això ens ha de fer sentir com una societat realment avançada.

Aquesta és una lectura positiva que pretén ser optimista, dins un ambient polític i una mica furiós, amb la intenció que no ho sigui tant.
Però deixem-nos de filosofies. És hora de convidar tots els que estimen la seva terra a venir a la manifestació de dijous, amb un missatge ben clar: Basta ja d'urbanitzacions. Basta de destrossar més territori.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.