cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.62°
14°

Davant la nova situació de la Sanitat Pública a les Balears

El recent anunci de la Conselleria de Sanitat del Govern balear que està disposat a reclamar immediatament que la reforma de l'Estatut d'Autonomia ho permeti, la transferència de l'Insalud és alguna cosa de la qual ens hem d'alegrar. Entès que apropar la gestió d'un servei al ciutadà i als treballadors que l'efectuen ha de provocar en el mateix i unes relacions laborals més fluides.

El Govern, en la negociació d'aquesta transferència, té l'obligació de garantir el suficient finançament perquè aquesta no constitueixi una disminució dels recursos financers, que ja en l'actualitat són qualificats d'insuficients.

L'actual acord de finançament del Sistema Nacional de Salut ha deixat el territori d'Insalud, i amb això les Balears, per davall de CA amb la sanitat transferida. Un acord establert en base a criteris polítics i no als estrictament sanitaris que respondrien a les necessitats reals de la societat. Criteris destinats a contentar i a pagar els socis parlamentaris del govern central, amb un finançament que a les Balears no contempla suficientment els desplaçats que en més de nou milions passen per les Illes.

Reconeixent l'esforç que l'Insalud ha efectuat a les Balears (Hospital de Manacor, hospital de Son Llàtzer, la prevista i no finançada reforma de Son Dureta) s'ha de recordar la històrica manca d'inversions a les Illes, l'assignació sanitària per càpita més baixa de l'Estat que estam patint, i que al cap i a la fi tots els projectes hospitalaris corresponien a decisions iniciades amb els governs anteriors.

El Ministeri de Sanitat ha anunciat, amb gran rebombori, que el pressupost sanitari per al 1999 destina 110.000 pessetes anuals per persona. Però a l'hora de la veritat, i gràcies al referit acord de finançament, el repartiment entre comunitats és molt desigual, i a les Balears sempre hi sortim perjudicats.

Actualment, l'Insalud destina a les Balears 85.000 pessetes per habitant per al 1998, lluny encara de les 102.000 de mitjana del territori Insalud o de les 105.000 de Catalunya.

Tot això continua essent encara insuficient. El Govern haurà d'assegurar els recursos econòmics que garanteixin l'adequat funcionament de tots els centres hospitalaris, de l'Atenció Primària i el seu desenvolupament adient, que assegurin la posada en funcionament de l'Hospital d'Inca i del nou Hospital de Menorca. Que contempla els concerts amb hospitals públics com el Complex Hospitalari de Mallorca (Hospital General, Joan March i Psiquiàtric), la Creu Roja o Sant Joan de Déu.

En definitiva un finançament suficient, que queda molt lluny de la que actualment es defineix a les Balears, i que garanteixi l'adequada atenció sanitària pública perquè aquesta pugui ser cada vegada de més qualitat, amb la millor tecnologia punta necessària, amb una infraestructura hotelera digna i que asseguri la dotació de recursos humans precisos.

Carlos Moreno Gómez. Sector Sanitat UGT

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.