cielo claro
  • Màx: 21.13°
  • Mín: 13.08°
21°

Massa tard per fer de sant

Si qualcú cerca una definició actualitzada del que són la dreta i l'esquerra, que és el que jo he fet fins fa una setmana, crec que la trobarà en boca de l'expresident Cañellas, que pareix que quan es posa histèric treu el geni creatiu: «això d'imposar el fre a l'urbanisme és una feina de l'esquerra, no nostra. Nosaltres no podem anar contra la nostra pròpia gent, afiliats i votants. Un partit de dretes no pot fer aquestes coses»; aquestes paraules que Cañellas va amollar a Matas, i que transcrigué un periodista d'aquesta casa, són una síntesi del que ha estat fins ara l'ideari polític del PP. Com explica Cañellas, la fórmula és «dreta=urbanitzar».

Matas ha estat criticat de per tots els partits d'«electoralista» "mentre que dins el PP n'hi ha que pensen que és un imbècil", perquè no és normal que de cop li pegui per proclamar un ideal pel qual partits com el PSM fa anys que lluiten. Ja pareix que tot això es quedi en ganes de tocar els collons..., només falta que demà o passat demà Matas torni a aparèixer davant la premsa i s'oposi rotundament a l'autopista de llevant; això suposaria dues coses positives "i per tant li preg, senyor president, que ho mediti": per una banda tornaria a connectar amb la gran majoria dels mallorquins, i per una altra aconseguiria pegar l'estocada definitiva a Cañellas, al qual un altre atac als nervis en tan poc temps el tiraria a l'alcohol, a les drogues dures i als medicaments i el retiraria de la política.

El PSM té en marxa des de fa temps la proposta de no construir més just davant la costa. Ho veig raonable, i fins i tot viable per al turisme: estic convençut que els turistes s'han d'estimar més estar a un hotel a cinquanta metres de la mar, i després de fer una caminadeta trobar-se amb una platja no edificada, que no tenir l'hotel damunt l'arena "que és el que s'ha fet fins ara" veïnat de xalets i altres hotels.

Fa més d'una setmana el vicecònsol britànic d'Eivissa va dimitir a causa del comportament dels seus compatriotes que van a l'illa en qualitat de turistes. I els anglesos d'Eivissa no són un cas aïllat, perquè si miram el comportament de la resta de turistes, també comprendríem que dimitissin el vicecònsol britànic de Mallorca, i els vicecònsols italians, francesos, alemanys (ai, aquests!), irlandesos, nord-americans (i etcètera), de Mallorca i Eivissa. El cas, però, és que una dimissió en massa de desenes de vicecònsols no serviria de res. El vicecònsol britànic d'Eivissa va demostrar que estimava l'illa més que els illencs balears i pitiüsos i, sobretot, deu mil vegades més que el partit que comanda al Govern, i només per això ha servit el seu acte: per recordar-mos el nostre autoodi.

El sentiment de balearitat ha estat posat en crisi de tal manera que de cada vegada tothom es tanca més dins la seva illa. Ni tan sols tenim un diari per a les quatre illes! No només venem als altres països una imatge deshumanitzada (alcohol, sexe, pastilles, coca, etc.) d'allà on vivim, sinó que també la construïm per nosaltres mateixos; ens molesta que a revistes alemanyes i angleses es parli de Mallorca i Eivissa com si només tenguessin discoteques superguais i droga, perquè sabem que això no és vera, però després no sabem veure el que tenim just davant: per exemple, Eivissa només sol aparèixer a la premsa mallorquina per temes relacionats amb droga, amb delinqüència o amb assassinats. Així els diaris de Mallorca venen als mallorquins una imatge parcial "i per tant, falsa" d'Eivissa..., que és el mateix que fan aquestes revistes "i postals i cartells i etc." alemanyes i angleses que tant criticam.

Si els mallorquins, a part de conèixer més o menys els desastres urbanístics que ha fet el PP a Mallorca, tenguéssim la possibilitat de llegir cada dia al nostre diari el terrorisme també urbanístic que duu a terme el PP a Eivissa, i viceversa, a part d'una forta indignació tendríem un coneixement més complet de la situació que ens faria interpretar les paraules de Matas únicament com a electoralistes, perquè després del que ha fet sempre el seu partit és difícil creure que el seu coret es pugui impactar davant cales i cales convertides en cementiris d'edificis.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.