algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.26°

Universíada i escultors

Davant el procés iniciat per l'Ajuntment de Palma per a la dotació d'un conjunt d'escultures amb motiu de la Universíada 99 que es farà els mesos de juliol i agost, l'Associació d'Artistes Visuals de les Illes Balears (AAVIB) vol manifestar que celebra que el nostre ajuntament inclogui el fet cultural en els actes que es desenvolupen en aquest important esdeveniment. Pensam que la Universíada ens dóna una oportunitat històrica per emprendre importants iniciatives en infraestructures de la ciutat, en aquest cas les culturals, que d'altra manera no es farien. D'aquestes actuacions en podem trobar exemples en totes aquelles ciutats que han estat amfitriones de celebracions semblants.

Ara bé, no podem deixar de plantejar una sèrie d'interrogants sobre el procediment de la convocatòria i sobre algunes de les seves condicions: Ens crida l'atenció que alguns escultors de reconeguda trajectòria no hagin estat convidats en una selecció de trenta artistes.

Atesa la convocatòria feta als artistes i que en el mes d'agost les empreses i l'Ajuntament aprofiten per fer les vacances, és el mes més indicat per desenvolupar un projecte d'aquesta trascendència? Trobam que el procediment emprat hauria d'haver estat més transparent ja que públicament no es coneixen els artistes convidats, no se sap quins han estat els criteris de selecció i ningú no es fa responsable d'aquest important projecte. Podem manifestar això perquè quan ens vàrem posar en contacte amb el Sr. Socies, responsable del Casal Solleric, que ens va manifestar que els responsables eren Maria Lluïsa Borràs, que també està de vacances, i el Sr. Joan Oliver «Maneu» que, a la vegada, ens fa saber que havia deixat la seva responsabilitat sobre el tema. Uns dies després quan, per indicació de Carme Feliu, regidora de Cultura de Palma, demanam una entrevista amb el Sr. Giménez, responsable de la Fundació Jocs Mundials Universitaris, la seva secretària ens informa que està de vacances fins el dia 25 d'agost. Davant aquesta situació, a qui ens hem d'adreçar per resoldre els temes en el poc temps donat? A la carta que es dirigeix als artistes i en relació al cost de l'escultura només es demana la presentació d'un pressupost de realització. Vol dir això que l'artista no cobra? El preu d'una obra inclou les despeses de la realització del projecte, els honoraris de l'artista, el preu de realització de l'obra i, si s'escau, el percentatge del galerista. Habitualment es demana el valor de l'obra i s'arriba o no a un acord. Sabent només el preu de realització, com quadraran els comptes? Per altra banda es demana als artistes el taller o lloc de realització de l'obra, quina importància té pel projecte el taller o el lloc on es realitzarà l'escultura? Per què no s'informa del lloc on es col·locaran les escultures? Consideram que, en escultura urbana, la ubicació de l'obra condiciona la seva concepció.

Per tot això demanam una explicació ràpida a aquestes qüestions públicament plantejades, així com la correcció de les deficiències esmentades.

Pep Canyelles, president AAVIB. Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.