cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 17°
22°

Endesa i Xile

L'empresa espanyola Endesa, que té com a majors accionistes La Caixa i Caja Madrid, està duent a terme la construcció de la presa hidroelèctrica de Ralco a la zona del riu Bio Bio en terres maputxe-pehuentxe (Xile), malgrat que les famílies maputxe se'n vegin afectades i es neguin a permutar les seves terres d'acord amb el que estableix la Ley Indígena del país (aprovada pel Parlament de Xile l'any 1994).

Aquest megaprojecte de 7 preses hidroelèctriques comporta, sens dubte, el genocidi cultural vers el poble maputxe-pehuentxe, i una violació directa dels drets de les persones que viuen a l'Alto Bio Bio, així com la destrucció de milers d'hectàrees de bosc d'una gran biodiversitat i de tot un ecosistema.

Aquest dissabte 5 d'octubre, arribarà en terres de Ralco la «Comisión de Hombres Buenos» (designada pel govern xilè), i aquesta comissió té per objectiu fer una taxació econòmica de les terres. És evident que es practica una expropiació encoberta i indeguda i que la Ley Indígena és del tot quebrantada. I, per tant, les dones que resisteixen s'oposaran que l'esmentada comissió entri a les seves terres.

Ens veiem obligats/des a assistir a la penosa realitat que per damunt dels drets humans del poble indígena maputxe es sobreposin els interessos econòmics d'Endesa en connivència de l'Estat de Xile i d'Espanya. I en aquest cas, encara resulta més greu, quan es dóna la paradoxa que Endesa és una de les patrocinadores del Fòrum 2004 de les Cultures a Barcelona.

En aquest sentit denunciem que el Fòrum 2004 serveixi per rentar la imatge a empreses com Endesa, que mentre trepitgen els drets d'un poble, a la vegada s'omplen la boca de paraules com cultura de pau, interculturalitat i drets humans.

Grup de Suport al Poble Maputxe (rebuda per e-mail)

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.