nubes dispersas
  • Màx: 18.27°
  • Mín: 13.93°
18°

Un altre esdeveniment esportiu, patrocinat pel Govern i el Consell, que margina el català

Aquest dissabte se celebra el Mallorca 140.6 Triathlon a la platja de Muro i cada vegada que es fa un esdeveniment esportiu que suposa algun canvi en la circulació, les autoritats corresponents han de dur a terme un seguit d’accions informatives obligatòries amb la finalitat de prevenir els transeünts i conductors de les restriccions que ocasionarà.

El Mallorca 140.6 es tracta d'un esdeveniment que compta amb el patrocini de la Fundació Mallorca Turisme (Consell de Mallorca), l’AETIB (Govern) i l’Ajuntament de Muro, entre altres organismes públics. No obstant això, la senyalització informativa a la via pública no compleix la normativa: «Tots els rètols i indicadors situats a les vies públiques que depenen del Consell Insular de Mallorca i destinats a informar els transeünts i els conductors s'han de redactar en català».

A més, com diu la Llei de Normalització Lingüística: «La retolació pública, es farà en llengua catalana, acompanyada si calgués de signes gràfics que en facilitin la comprensió als no-catalanoparlants. La retolació en català i castellà s'emprarà quan així ho aconsellin les circumstàncies sociolingüístiques. A tots els rètols, indicacions i escrits en general, bilingües, la primera versió ha de ser la catalana, com a llengua pròpia de les Illes Balears, i la segona, la castellana».

No es tracta de la primera prova esportiva que eludeix la normativa pel que fa a la llengua pròpia, al 2018 va ser l'Obra Cultural Balear (OCB) qui va denunciar la competició ciclista Ironman 70.3 Mallorca per vulnerar la legislació vigent a les Illes Balears i a Mallorca; ignorar la mesura del Pla del Consell Social de la Llengua Catalana –que indica que totes les activitats que comptin amb el suport de l'Administració han de ser en català–; incomplir l'article 6 del Reglament de regulació de l'ús de la llengua catalana del Consell de Mallorca de 1989, tot i que l'autorització del Consell és preceptiva; i atropellar els drets lingüístics dels mallorquins.

Abans de l'Ironman 70.3 Mallorca, la marxa ciclista Mallorca 312 també va fer tota la retolació ignorant la llengua catalana.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Estam ben arreglats!, fa dervers d'un any
Deuen tenir molts de doblers de la Unió Europea. I els reparteixen com volen i on volen.
L´esquerra té això: No sap fer-ho millor.
La dreta, sí però no li vol fer.
Valoració:2menosmas
Per Galzeranet, fa dervers d'un any
Rebem de tots els costats, els catalanoparlants de les illes. Ja fa massa estona que patim aquesta mena de doble colonialisme I el menyspreu constant de les "èlits", tant polítiques com econòmiques. La nostra simple existència els fa nosa o directament els solivianta. I, la majoria de noltros, mesells, acotam el cap. El sentiment d'indefensió és comprensible, però, per reeixir, no ens podem quedar mans plegades. O lluita o extinció.
Valoració:4menosmas
Per tip, fa dervers d'un any
Són proves que ens fan, una mena de joc. Saben que no poden trepitjar-nos així. Però pensen que no ho veurem tot, o ens cansarem de denunciar, i que en faran passar algunes.

Hem de demostrar-los que s'erren.

Mallorca no és Castella; el castellà no és mallorquí.
Valoració:5menosmas
Per No pot ser, fa dervers d'un any
Aquest govern no representa als mallorquins ni ens defensa els drets.
Valoració:7menosmas
Per No escalivam, fa dervers d'un any
Aquestes notícies són bones per al Govern. D'això es tracta, de traslladar a l'opinió pública que el català ja no és un tema prioritari. Els partits del Govern pensen que la defensa del català ja només interessa a la tercera edat. Ja està clar que no ho diran d'una manera expressa, però actuen en conseqüència. Ho hauríem de comprendre, ja és ben hora perquè ja fa set anys que governen. Basta fer memòria del que han estat les dues darreres legislatures.
Valoració:8menosmas
Per De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer, fa dervers d'un any
És insultant per a la nostra nació.
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente