• Màx: 17°
15°

Contador dóna el cop de gràcia a la cursa

El corredor de Pinto consolidà la maglia rosa després de guanyar amb autoritat la cronoescalada amb 34 segons sobre Nibali

125928
Contador dedicà la victòria al final Xavier Tondo. | STEFANO RELLANDINI

Alberto Contador (Saxo Bank) va feurahir un passa decisiva per aconseguir el seu segon Giro d'Itàlia amb una altra exhibició que li permeté guanyar la setzena etapa, una cronoescalada entre Belluno i Nevegal de 12,7 quilòmetres. Va ampliar, doncs, la diferència amb tots els rivals, que admeten la supremacia del madrileny i es resignen a lluitar pel segon lloc de la general. Contador tornà a demostrar que és el més fort del Giro en la lluita individual contra el rellotge. Trencà el cronòmetre amb un temps de 28.55 minuts i una mitjana de 26,3 km/hora. Va ser l'únic que va baixar dels 29 minuts.

S'imposà a Vincenzo Nibali (Liquigas) per 34 segons i per 38 A Michele Scarponi (Lampre), segon i tercer respectivament, després de superar un discret començament d'etapa. I és que el recorregut s'iniciava amb un lleuger descens i una zona plana fins al quilòmetre 5,3, on hi havia el primer pas cronometrat. En aquest punt, Nibali va marcar el millor registre amb 7.33 minuts i el Purito Rodríguez era quart, a 3 segons. Contador, que encara no havia connectat el motor, perdia 13 segons respecte del líder del Liquigas i 4 respecte d'Scarponi. Tanmateix, la carretera es va començar a empinar, amb 6 quilòmetres fins a la meta que presentaven un desnivell mitjà del 10 per cent i del 14% en algun tram. Era territori Contador, de manera que el madrileny va començar a marcar les diferències.

El ciclista espanyol posà fi a les esperances de Nibali, que encapçalava la classificació provisional de la jornada quan el de Pinto travessà la meta. Fou la seva segona victòria en el Giro i la sisena de la temporada i, també, la sisena d'un espanyol en la cursa rosa, tot un rècord històric. No fou un triomf qualsevol: tenia un destinatari. "Volia guanyar per dedicar l'etapa a Xavi Tondo, que era un amic i un gran corredor. És per ell", declarà.