algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

Mallorca al cim del món

Calafat va entrar a la història del muntanyisme al costat d'Oli després de convertir-se en els primers illencs en trepitjar el cim de l'Everest

118536
Juan Antoni Olivieri "Oli", Tolo Quetglas i Tolo Calafat a una de les vesants de l'Everest. | J.C. PALOS

La desaparició de Tolo Calafat no és només la d'un esportista d'elit: també ha partit el marit, el pare -amb dos fills petits-, un pioner del muntanyisme illenc i, sobretot, un amic per a molta gent com ho és, per exemple, en aquesta casa. Cal pensar que Calafat va compartir, al costat dels seus companys de "Mallorca a dalt de tot", els seus dos ascensos a la muntanya més alta del món, l'Everest, amb els lectors de dBalears mitjançant la ploma del periodista Joan Carles Palos.

Després de conquerir el Cho Oyu (8.201 metres d'altitud), Calafat va ser uns dels aventurers que integraren "Mallorca a d'alt de tot", una expedició que tenia la finalitat de conquerir el cim més alt de la Terra, l'Everest.
Amb la col·laboració del Consell de Mallorca, el Grup Serra, Gesa i Sa Nostra, el grup d'exploradors mallorquins va partir en direcció al sostre del món. Els seus components sortiren amb una idea clara: "Serà una aventura per a un equip i la feina de tots és important, perquè la muntanya requereix, de totes totes, que donem el millor de nosaltres mateixos". Els integrants de l'expedició, a més del mateix Calafat, eren José María Àlvarez Jopela, Joan Antoni Olivieri Oli, Tolo Quetglas i Joan Carles Palos.

El primer intent, l'any 2005, no va sortir bé. Els aventurers varen haver de prendre la difícil decisió de tornar cap a l'Illa sense haver pogut atacar el cim de l'Everest. Va ser un any molt complicat per a la majoria de les expedicions, perquè el mal temps només va permetre que 39 muntanyencs ho aconseguissin, tots ells des de la ruta sud, la que parteix del Nepal. El 2006, i tot i la desil·lusió de l'any anterior, Tolo Calafat, aquesta vegada només amb Quetglas i Oli, i Joan Carles Palos novament com a cronista diari per a aquesta publicació varen tornar a l'Himàlaia.

Aquesta vegada, el Sagarmatha -el Front del Cel, com és conegut el cim més alt del món, de 8.848 metres d'alçada-, al Nepal, no es va poder resistir a l'empenta de l'expedició mallorquina, que amb més bon temps que en la temporada anterior, va aconseguir fer el cim el 18 de maig. Només Calafat i Olivieri arribaren a la part més alta de la muntanya, però va ser un gran èxit de tot l'equip. La senyera mallorquina hi va onejar gràcies a la seva valentia i empenta al punt més elevat de la Terra. Amb el Cho Oyu, l'Everest, el Broad Peak, el Shisha Pangma i l'Annapurna, Tolo Calafat ha conquerit cinc dels 14 cims de més de 8.000 metres del planeta.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per llampiner, fa mes de 13 anys
Tolo Calafat, descansa en pau. Gràcies per tot.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente