cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 8.06°

SOS a l'Annapurna

Tolo Calafat espera que el rescatin a uns 7.500 metres d'altura d'aquest cim de l'Himàlaia. El muntanyenc no pogué tornar al camp 4 després de completar-ne l'ascensió de 8.091 metres i espera que avui l'helicòpter pugui arribar fins a ell

118458
Tolo Calafat a una foto d'arxiu. | Pere Navarro

El muntanyenc mallorquí Tolo Calafat va aconseguir comunicar-se amb la seva dona mitjançant un telèfon via satèl·lit des de l'Annapurna, el cim de l'Himàlaia de 8.091 metres d'alt que va coronar dimarts, on espera, molt dèbil, que el rescatin després d'haver de suspendre el descens pel mal estat de salut. Segons va informar Pere Joan March, amic i company d'escalada, Calafat es va mostrar tranquil i "amb aplom" en la conversa amb la seva dona, però tenia "molt poca veu" després d'haver passat una nit a la intempèrie i veure's forçat a passar-ne una altra sense tenda ni sac de dormir.

March va indicar que fins que no pugui avaluar-lo un metge no es pot confirmar que, com s'ha dit, el seu amic sofreixi un edema cerebral, i va expressar que està preocupat perquè passi la segona nit sol, ja que ahir a les 17 hores d'aquí el xerpa que li duia un sac de dormir i medicines no havia pugut arribar fins a ell. L'alpinista mallorquí, que va perdre les forces quan descendia des del cim cap al camp 4 amb l'aragonès Carlos Pauner i el basc Juanito Oiarzabal, es va separar del grup per recuperar-se a uns 7.500 metres d'altitud i es troba allà en companyia d'un xerpa.

Aquest portador va descendir fins al camp 4 ahir dematí i un altre xerpa va iniciar l'escalada fins a la posició de Tolo Calafat amb un sac, corticoides, aigua i menjar, però la nit va arribar abans que ho fes ell, per la qual cosa els seus companys d'expedició van demanar al malalt que encengués un llum per facilitar-ne la localització.
Pere Joan March es va mostrar relativament optimista en assegurar que, en cas el l'escalador tingués un edema cerebral, aquesta afecció seria lleu, perquè Calafat va poder comunicar-se bé amb la seva dona, amb qui té dos fills, un d'un any i mig i l'altre de vuit.

Va explicar, a més, que les informacions meteorològiques preveuen que la nit sigui bastant dolenta, però que el matí el vent i les nevades remetran, la qual cosa podria facilitar l'operació de rescat i que l'helicòpter que no es va poder enlairar ahir ascendeixi fins a Calafat per davallar-lo al camp base. Si això no és possible, des d'aquest punt també va iniciar l'ascens Jorge Egoecheaga, que tractaria d'arribar fins al mallorquí ajudat amb oxigen per assistir-lo en el descens. A més a més, podrien intentar-ho Pauner, Oiarzabal i el romanès Horia Colibasanu, que acompanya en el camp 4 els espanyols, quan es recuperin de la fatiga, les petites congelacions i la pèrdua temporal de visió pels vessaments oculars causats per la tempesta que van haver de suportar quan descendien del cim.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Aina, fa mes de 13 anys
Ha d'anar bé. Segur que hi anirà. Demà el temps calmarà i el malson s'haurà acabat. Coratge!!!!!
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente