cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.97°
12°

La flama olímpica de Vancouver 2010 inicia el seu recorregut

Una solemne cerimònia clàssica ha servit de preludi a l'encesa de la torxa

111980
La cerimònia s'ha realitzat aprop de l'estadi emprat a l'Antiguitat. | ORESTIS PANAGIOTOU

La cerimònia ha tengut lloc en presència del Govern grec, líders polítics i membres del comitè organitzador dels Jocs d'Hivern de Vancouver, entre altres personalitats, a l'estadi que va ser el bressol dels Jocs Olímpics en l'Antiguitat, a 300 quilòmetres a l'oest d'Atenes.

El president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Jacques Rogge, ha declarat en la solemne cerimònia que "des del bressol de l'Olimpisme, la torxa olímpica i la flama són símbols dels valors i ideals dels Jocs Olímpics".

"Porten un missatge d'amistat i de respecte a milions de gents de diverses nacionalitats, a races i a credos... simbolitzat tradicionalment la Treva Olímpica", ha dit.

Rogge ha lloat la resolució de l'ONU adaptada fa tres dies per "adoptar la Treva Olímpica dels Jocs de Vancouver" i "oferir al COI un estatus d'observador de l'ONU, subratllant així el paper que l'esport pot exercir per contribuir a un món millor i més pacífic".

Des del 30 d'octubre, la torxa passarà per més d'un miler de comunitats canadenques fins a arribar el 12 de febrer a l'estadi olímpic BC Place de Vancouver, amb el qual haurà realitzat el relleu més llarg en territori nacional de la història de l'olimpisme.

Spyros Capralos, president del Comitè Olímpic Grec, ha recordat que han transcorregut 45 anys des que la flama olímpica il·luminàs els jocs d'hivern per primera vegada. La torxa ha sortit del lloc en el qual, segons la tradició, els propis déus de la Muntanya Olimp, competien, ha destacat.

En l'acte, 21 sacerdotesses, vestides amb túniques, han interpretat un ball solemne.

Algunes han sortit des del temple de Filipio i d'altres van aparèixer des del temple d'Hera, i el ritual va culminar amb l'intent reeixit de part de la sacerdotessa summa, l'actriu Maria Nafpliotou, d'encendre la flama amb els llamps del sol reflectits en un disc còncau, amb un dia radiant a Olimpia.

Les donzelles han continuat un ball al son de la música d'una flauta, interpretant figures representades en gerres de l'Antiguitat que s'exposen al Museu Arqueològic d'Olimpia.

A continuació, la sacerdotessa principal s'ha agenollat davant del pebeter sagrat i ha demanat a Apolo: "Déu del sol i de la llum, envia els teus rajos i beneeix els Jocs de Vancouver i porta la pau per a tota la humanitat i corona amb la teva llum als atletes". El primer relevista, el campió grec de Slalom, Vasilis Dimitriades, ha rebut llavors la torxa encesa per la sacerdotessa.

Amb la flama i portant també un ram d'olivera, guardó dels atletes en l'Antiguitat (Kótinos), extret de l'olivera sagrada plantada al costat del temple de Zeus, va iniciar el viatge de vuit dies per Grècia

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.