nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
16°

El colombià Duque sabé aprofitar la fuga

El corredor del Cofidis s'imposà al rus Alexandre Kolobnev, segon, i al mallorquí Joan Horrach

El colombià Leonardo Duque, del Cofidis, es va saltar la fama d'escaladors dels ciclistes del seu país i es va imposar a l'esprint a la setzena etapa de la Vuelta a Espanya, disputada a través de 165 quilòmetres entre Jaén i Puertollano, en la qual el rus Denis Menchov va mantenir sense problemes el mallot or de líder.

Duque, de 27 anys, nascut a Cali, ja va ser tercer a l'esprint a Santiago de Compostel·la, el dia que es va imposar Óscar Freire, el dia que va deixar clar que no tenia gaire a veure amb l'etiqueta dels «escarabats» colombians, que aquell país també tenia homes ràpids, especialistes de l'«embalatge».

Va guanyar per velocitat els seus dos companys d'escapada, el rus Alexandre Kolobnev (CSC) i el mallorquí Joan Horrach (Caisse d'Epargne), amb un temps de 4 h 00.39, en una jornada de perfil «trencacames» que va segellar a una mitjana de 41'1 kms/hora. A 6 segons van passar un grup amb els espanyols Koldo Fernández (Euskaltel), David López (Caisse), José Ruiz (Andalusia). El grup va tancar la jornada laboral a 7.43 minuts del vencedor.

Duque, «rara avis» a Colòmbia, encara que també resolgui en muntanya, va aclarir que va néixer amb la virtut dels esprintadors, possiblement en quantitats semblants a la seva astúcia, com va demostrar camí de Puertollano, quan marxava amb dos supervivents més de la fuga del dia amb els perseguidors a 15 segons.

«Vaig arrencar a tres quilòmetres de meta quan vaig veure que els altres quedaven mirant. Després, quan faltaven 500 metres, vaig comprovar que se'ns llançaven a sobre i vaig haver d'estrènyer. Els meus companys de fuga no varen voler col·laborar perquè sabien que jo era el favorit», va explicar Duque, que va posar el seu nom en el palmarès de la Vuelta, en la seva quarta victòria des que va debutar en professionals el 2004.

Dels favorits poc se'n va saber. Menchov va arrencar un altre full del calendari, els opositors varen estalviar forces per a una millor ocasió, si n'hi ha. Les diferències, intactes. El russo-navarrès va conservar els seus 2.01 sobre el seu compatriota Efimkin (Caisse) i 2.27 respecte de Cadel Evans (Predictor). Sastre, al capdavant de la nòmina espanyola, quart, a 3.02.

La gran escapada del dia es va formar tard, i varen arribar a ficar-se fins a 17 corredors. Va ser un moviment del mallorquí Joan Horrach el que va seleccionar finalment els tres que finalment es jugaren l'etapa, ell mateix juntament amb el guanyador i Kolobnev. La recta de meta es va convertir en jutge del xoc. Marcatge. Cop d'ull de reüll. Els perseguidors eren a tret de pedra. Calia enlairar-se. I es va animar Duque per canviar «el conte» que ells tan sols saben pujar.

El seu compatriota Lucho Herrera va guanyar la Volta fa 20 anys i va canviar la història en el ciclisme d'aquell país. Un bonic regal en l'aniversari del «Jardinerito».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.