algo de nubes
  • Màx: 17.61°
  • Mín: 9.33°
15°

Matas: «Conec el projecte de les torres de Grande»

El president del Govern repassà l'actualitat de l'esport balear al programa 'Temps Afegit'

El president del Govern de les Illes Balears, Jaume Matas, repassà ahir l'actualitat de l'esport balear en el programa Temps Afegit d'IB3 Televisió que dirigeix i presenta Tomeu Terrassa, en una entrevista que reproduïm parcialment a continuació.

-El 2005 fou un any difícil per al Mallorca, us vèieu a Segona Divisió?

-Sí. Molts aficionats ens hi vàrem veure. En el darrer partit de Lliga contra el Betis hi va haver mitja hora que va ser molt difícil per a tothom.

-I enguany, com creis que li aniran les coses al Mallorca?

-En el 2005 el Mallorca va fer un canvi de cicle. La sortida de Mateu Alemany i l'entrada del nou president representa el final d'un cicle, el qual ha estat, segons la meva opinió, el més important probablement en la història del Mallorca, però és evident que ara en comença un de nou. I en aquest nou cicle l'aposta clara i decidida del projecte del president Grande és Cúper. S'aposta pels seus coneixements i es confia en la seva feina. Els resultats per ara són una mica decebedors, no estem donant la imatge que a nosaltres ens agradaria tenir i aquest és en aquests moments el motiu principal de preocupació. Preocupa la imatge de l'equip, no tant que no sigui capaç de guanyar partits, sinó la capacitat de generar il·lusió en el projecte de futur, que hem vist en altres ocasions i que avui encara falta.

-Heu parlat de projecte de futur. No s'està perdent la identitat amb un equip en el qual juguen argentins, veneçolans, italians, un japonès... i només quatre mallorquins?

-Jo consider que això és un fenomen general i generalitzable a gairebé tots els equips d'elit. L'aposta i la confiança és per als que en saben. En termes empresarials és una bona decisió. Tothom parla de futbol, però no tothom sap de futbol. Jo opín que està bé, si es fa una aposta per un entrenador i un equip, donar confiança a aquests professionals, amb totes les conseqüències. Llavors, un també es pot equivocar...

-Això ho deis com a aficionat o com a president del Govern?

-Com a aficionat. Com a president del Govern he de respectar tot allò que fa una societat anònima privada i intentar col·laborar perquè les coses vagin bé i que es fomenti la pràctica del futbol. També vull destacar que el Mallorca és, de cada vegada més, un equip estimat a totes les Illes i per tothom. Jo, com a president del Govern, consider que una de les coses més importants que hem fet ha estat aconseguir comprar els drets de la publicitat en els calçons del Mallorca i que hi surtin els noms de les Illes.

-Canviant un poc de tema. Vostè coneix el nou projecte de les torres a Son Moix de Vicenç Grande?

-Jo tenc certa idea d'aquest projecte. El projecte concret no està enllestit, però tenc una idea de com podria ser.

-Grande va arribar a dir que canviaria tot el pla urbanístic de Palma. Són necessàries aquestes torres?

-Jo opín que és normal que un equip directiu nou tengui un projecte de futur i que aquest pugui passar per un projecte de remodelació de l'estadi. Està bé, sempre que es trobin uns usos compatibles amb la pràctica de l'esport i l'explotació de l'estadi, que, no hem d'oblidar, és municipal i per tant de l'Ajuntament. Plantejar una iniciativa com la de les torres és legítim, però fins que aquesta iniciativa pugui arribar al final en bé del Mallorca, de la Ciutat i de tothom, necessita mesura, s'ha de pensar i estudiar amb calma i sobretot necessita consens de totes les institucions: Ajuntament de Palma, Consell de Mallorca, Govern balear i també dels partits polítics.

-Com definiríeu la figura del president Vicenç Grande?

-La primera cosa que s'ha de reconèixer a Vicenç Grande i a tots els altres, als d'abans i als d'ara, és que posin doblers en el Mallorca i que siguin gent d'aquí. Perquè, què passaria si ara nosaltres visquéssim la situació que es viu a Vitòria o a Santander, on tenen problemes d'identitat amb l'equip perquè no hi ha empresaris d'aquestes ciutats que apostin pel seu equip? Per tant, la primera cosa que s'ha de fer és respectar un empresari privat que posa els seus doblers en el Mallorca. La pitjor situació seria que el club fos de gent que no és d'aquí, perquè almanco la gent nostra és gent nostra.

-És a dir, si ens equivocam, que ens equivoquem entre nosaltres...

-Sí. Els dolents poden ser dolents, però són els meus dolents. Jo puc ser dolent, però soc el dolent d'aquí i això és important.

-Parlem ara de bicicletes. Esteu satisfet amb l'actuació de l'equip ciclista Illes Balears?

-Primer de tot, m'agradaria separar l'èxit esportiu de l'equip del comercial. En termes comercials sí estic satisfet i en termes esportius també, moderadament, però a mi el que més em preocupa és la inversió que hem fet en aquest projecte. El motiu d'aquesta inversió és aconseguir que la inversió que nosaltres feim en promoció turística pugui tenir sinèrgies amb la pràctica i foment de l'esport, base i d'elit, a les Illes. Si haguéssim de finançar l'esport com a tal esport no tendríem doblers, però sí ens interessa molt la rendibilitat i la promoció. La rendibilitat de l'equip ciclista a Europa i al món ha estat magnífica.

-Idò per què l'equip ciclista ha despertat tan poc interès entre els ciutadans de les Illes?

-Probablement perquè l'esport del ciclisme és també un esport diferent, més minoritari que altres i molt focalitzat en tres curses -Giro, Tour i Vuelta. Seguim el Tour, però poca cosa més. La decisió més important que hem fet envers l'equip ciclista ha estat el sacrifici que hem hagut de fer per donar una empenta al projecte del Menorca Bàsquet perquè pugui jugar a l'ACB, la qual cosa afectarà la promoció que fa l'equip ciclista.

-La subvenció del cent per cent dels desplaçaments interilles dels esportistes balears, és pot considerar un dels majors èxits del 2005?

-Sí, sobretot per a les illes menors. Així també es fa comunitat. L'esport és una de les coses que ens uneix i fa que la gent conegui les Illes. Avui els esportistes es poden desplaçar de manera gratuïta i això és una cosa d'allò més normal i que passa en altres comunitats.

-La joia de la corona, el velòdrom multiusos, va per bon camí?

-Esper que es puguin complir els terminis prevists per acabar les obres. Hem tengut dos reptes en poc temps. El primer el vàrem tenir amb el Menorca Bàsquet. Necessitàvem 5 milions d'euros perquè pogués jugar a l'ACB i vàrem fer aquest esforç, també necessitàvem construir un pavelló amb temps rècord i es va fer. Ara tenim el projecte del velòdrom, que serà la instal·lació esportiva més emblemàtica i més important de les Illes. Necessitàvem una instal·lació com aquesta per poder atreure els grans esdeveniments esportius, que ens donen promoció, que duen el nom de les Illes Balears per tot i que són un gran negoci per a nosaltres.

-Apostarà també el Govern pels nostres esportistes d'elit?

-Tenim les olimpíades de Pequín 2008 a prop. Nosaltres donarem continuïtat i ampliarem el programa de promoció anterior, que era, en part, responsabilitat de l'anterior Govern i que estava ben fet. Volem que en el 2008 les Illes Balears tenguin una representació més que digna en aquests Jocs Olímpics.

-Per acabar, quina nota li posaríeu a 'Pepote' Ballester?

-Si li pos alguna nota se la creurà. És millor no posar-n'hi cap i que continuï fent feina. El director general té l'avantatge que és un esportista. És més esportista que polític i parla el mateix llenguatge que ells. Estic content amb la seva feina.

-Què li demaneu al 2006?
-Que poguem aconseguir que l'esport base a les Balears tengui les condicions necessàries per imitar tots els grans esportistes.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.