cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 19°
20°

La 'grand boucle' perd una contrarellotge

El recorregut de l'edició del 2005 està dissenyat per posar encara més difícil el setè triomf d'Armstrong

Els organitzadors del Tour de França van presentar ahir un recorregut per a l'edició de 2005 on destaca la reducció dels quilòmetres contrarellotge i el manteniment de les dificultats muntanyoses, una manera de dificultar la setena victòria del nord-americà Lance Armstrong. El ciclista texà es veurà privat de 40 quilòmetres de lluita contra la crono i només disposarà d'una llarga contrarellotge, la seva gran especialitat.

Al contrari, als 3.500 quilòmetres de recorregut, els organitzadors han mantingut les tres arribades en alt i els 21 ports de muntanya, repartits en tres etapes als Alps i altres tantes als Pirineus, a més d'una als Vosgos i una altra al Massís Central. El trajecte conté material suficient perquè els rivals d'Armstrong li plantin cara i no es repeteixi el seu domini absolut de la passada edició.

El Tour de França començarà el dia 2 de juliol a Fromentine i tindrà com a escenari l'illa de Noirmoutier, on el grup es disputarà el primer mallot groc en una contrarellotge de 19 quilòmetres, massa llarga per haver-se guanyat el qualificatiu de pròleg i massa curta per compensar l'absència d'una de les dues «quilometrades» d'edicions anteriors.

L'inici serà «inèdit», segons Leblanc, no només perquè serà la primera vegada que el Tour arrenqui amb una contrarellotge, sinó perquè per primera vegada es disputarà una etapa completa en una illa. Després de dues jornades de transició, que es disputaran cap a l'interior del país, el grup arribarà a Tours, on es disputarà una contrarellotge per equips de 66 quilòmetres, una disciplina que ja es va disputar l'any passat i en la qual l'avantatge d'Armstrong sembla més matisada.

La combinació de la llarga primera etapa i de la contrarellotge col·lectiva privarà a la primera setmana de la lluita pel mallot groc que solen protagonitzar els esprintadors, ja que les bonificacions tindran menys influx. El grup seguirà cap el nord-est del país fins que en la setena etapa entra en territori alemany, on farà 178 quilòmetres repartits en dues etapes i amb un únic final, a Karlsruhe.

El contacte amb la muntanya es produirà al massís dels Vosgos en la novena etapa amb sis ascensions de mitja i alta muntanya, entre elles el Ballon d'Alsace, que el 1905 es va convertir al primer port de la història del Tour. Entre Vosgos i Alps els ciclistes viatjaran amb avió i guanyaran la primera jornada de descans abans d'afrontar tres dures etapes.

La primera amb final a Courchevel i que inclou l'ascensió al complicat Cormet de Roselend; la segona, sense treva, inclou la Madeleine, la gairebé total ascensió al Telegraphe i la pujada al Galibier, encara que la meta està en descens. I la tercera, de menor calat, obligarà a pujar el Corobin. Després d'una etapa de transició, els ciclistes es trobaran amb els Pirineus i dos finals en alt, el primer a Ax 3 Domaines i el segon al Plat d'Adet.

Abans del passeig triomfal pels Camps Elisis, la classificació quedarà perfilada en la contrarellotge del penúltim dia amb sortida i arribada a Saint-Etienne i que, amb els seus 55 quilòmetres, serà l'única oportunitat perquè els especialistes contra la crono es treguin l'espina de la muntanya.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.