algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

El Princesa Sofia conclou tenyit de negre

Johannes Haeupl, de 32 anys, es converteix en la primera víctima mortal de la història del trofeu

La XXXIII edició del Trofeu Princesa Sofia passarà a la història com la que més participants ha reunit, potser per la victòria absoluta del francès Alexandre Guyader, però, per desgràcia, es recordarà també per una tràgedia que ha marcat les seves darreres hores: la mort d'un dels regatistes en accident, l'austríac Johannes Haeupl, de 32 anys, que participava en la classe Tornado.

Les condicions meteorològiques eren adverses des de la matinada però, segons l'organització, no implicaven gens de perill per a la pràctica de la vela. En el moment de l'accident, el vent era de 20 nusos, una xifra realment poc espectacular. Els organitzadors expliquen també que aquestes condicions són normals per als regatistes austríacs, que s'entrenen molts de dies d'aquesta manera, i que hi havia més de 700 vaixells competint en aquell moment. La causa de la mort del regatista austríac va ser el seu propi arnès, que li va quedar enganxat quan l'embarcació havia bolcat completament i no havia pogut evitar l'ofegament. La tragèdia succeí tot i l'esforç de dues embarcacions de salvament, que s'acostaren al lloc de l'accident a temps i feren tot allò possible per evitar-la.

Les dues zodiacs facilitaren a la víctima dos ganivets perquè s'intentàs desfer de l'arnès que l'estava condemnant irremeiablement a ofegar-se, però ni així no pogueren salvar Johannes Haeupl. El seu germà, Martin, participava al mateix vaixell que la víctima i hagué de veure impotent la tràgedia. El president de la Federació Balear de Vela, Francisco Villalonga, va explicar en roda de premsa que l'organització havia fet tot allò possible per salvar la víctima: «Facilitàrem un altre ganivet perquè es pogués desfer de l'arnès, provàrem d'animar-lo perquè no es posàs nerviós, però no va servir de res. Ha estat una tragèdia irreparable, la primera en 33 anys d'història d'aquest trofeu», va destacar.

Gerardo Pombo, president de la Federació Espanyola, es limità a considerar que «la mar es cobra algun tribut de vegades». «El meu pare va morir quan competia en una classe olímpica, per tant aquesta tragèdia no és nova per mi. Només em queda enviar una abraçada al seu germà, a la seva família i a tots els regatistes», va afegir.

En la jornada d'ahir només pogueren sortir a la mar cinc de les catorze categories de vela lleugera que participaven en el torneig. Europa masculí i femení, Yling, Drac i 49er són les categories que han pogut completar totes les jornades. A la classe Mistral masculí, el guanyador absolut ha estat el francès Alexandre Guyader, amb sis punts en sis proves. En Yngling, 49er i 420, els triomfadors han estat vaixells espanyols. Quant a la categoria Drac, els danesos Berg/Pehrsson/Kaestel han estat els vencedors definitius. El domini de la classe Star ha estat per a embarcacions alemanyes, amb Witzmann/Mahlen primers i Hagen/Wiit segons.

L'organització suspèn tot d'una la cerimònia d'entrega de premis
Les autoritats lamentaren tot d'una la mort del regatista austríac Johannes Haeupl i donaren el condol al germà de la víctima, Martin. Després de conèixer el tràgic succés, l'organització decidí suspendre l'entrega de premis, prevista per al vespre d'ahir al Poble Espanyol. En tot cas, es lliuraren els premis als guanyadors a la mateixa hora prevista i de manera particular al mateix lloc. Els reis d'Espanya estigueren informats des del primer moment de tot el que havia succeït, igual que el president del comitè executiu del trofeu, Jaume Enseñat; el president de la Federació Balear de Vela, Francisco Villalonga, i el màxim responsable de la Federació Espanyola, Gerardo Pombo. La reina Sofia intentà posar-se en contacte amb el germà de la víctima, però aquest ja havia partit cap a Àustria.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.