algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 20°
25°

Bueno Grimal: «El Mallorca justifica una derrota criticant-me»

El col·legiat diu a 'Diari de Balears' que no va perjudicar els vermellons a San Mamés

José Ignacio Bueno Grimal s'ha fet famós aquesta setmana entre els aficionats del Mallorca. Dues errades seves l'han convertit en l'àrbitre de Primera Divisió més conegut a l'Illa.

Aquest col·legiat fou l'encarregat de xiular diumenge passat el partit Athletic Bilbao-Mallorca, que acabà amb victòria per la mínima (1-0) a favor dels locals. Un encontre que acabà amb una agra polèmica després que Bueno Grimal anul·làs un gol "aparentment legal" a Biagini per fora de joc posicional i no assenyalàs un clar penal a Ariel López.

El Mallorca en ple es va queixar amargament d'aquest arbitratge. El club decidí protestar formalment a la Federació Espanyola, Cúper reconegué que va veure «massa coses» estranyes, i els jugadors demanaren justícia pels «equips petits». Es dóna la circumstància que el mateix Bueno Grimal, el passat nou de novembre, va donar com a legal un gol de Rivaldo (FC Barcelona) davant l'Oviedo, quan hi havia un company seu en fora de joc posicional.

Diari de Balears va parlar ahir amb el col·legiat aragonès (debutant aquesta temporada a Primera Divisió) per conèixer el seu pensament sobre aquesta polèmica aixecada per culpa d'un arbitratge seu.

"Els jugadors del Mallorca pensen que vostè els va perjudicar clarament contra l'Ath. Bilbao. Què pensa de tot l'enrenou aixecat pel seu arbitratge?
"El Mallorca m'ha utilitzat com el seu parallamps, han de justificar una derrota i ho fan criticant el més dèbil, que som jo, l'àrbitre. Hi ha molt de doblers en joc a la Lliga espanyola i està clar que han de vendre qualque cosa per justificar-se, i això ho tindran sota la seva conciencia. Però per favor, no inventem les coses. És molt senzill dir que els he perjudicat, però que sàpiguen que dient això no enganen ningú. No dirien el mateix si en lloc de perdre el partit per 1-0, l'haguessin guanyat per 0-1.

"No es considera, idò, culpable de la derrota del Mallorca de diumenge passat?
"Només li diré una cosa: jo no he fallat cap gol, ni cap passada a un company.

"Vostè té la consciencia tranquil·la. Creu que va fer un bon arbitratge?
"Sens dubte que la tenc tranquil·la, la meva consciència. Don tot el que tenc en tots els partits. Entren cinc dies a la setmana per fer una gran arbitratge el diumenge. Som un professional de l'arbitratge en tots els sentits i si m'equivoc és perque som humà. Ens rearbitren els partits cada jornada, miren 60 vegades les jugades. El que han de fer els jugadors és dedicar-se a jugar i oblidar-se dels àrbitres. Si he d'anar a Palma per arbitrar al Mallorca una altra vegada, ho faré sense por perquè no he mort ningú, això ho tenc clar, i per això estic molt tranquil.

"Per què els criteris dels àrbitres no estan unificats?
"Sí que estan unificats, el que passa és que com tot sempre es pot millorar.

"Vostè va anul·lar un gol al Mallorca per fora de joc posicional, però no va fer el mateix amb el Barça fa unes jornades, per què?
"Vostè em parla del gol de Rivaldo, i jo li diré que és una jugada diferent, ja que aquella fou en el centre del camp i en la del Mallorca els dos jugadors que estan en fora de joc posicional es troben a l'àrea petita i molesten el porter del Bilbao. Són dues jugades diferents, dos partits diferents. A més, si jo vaig veure fora de joc a San Mamés ho és i punt.

"I què em diu del possible penal al Chupa López. Les imatges mostren que un jugador del Bilbao l'agafa clarament dins l'àrea.
"En el camp no ho vaig veure, si ho hagués vist l'hauria xiulat. El que veig ho sancion, el que no veig no m'ho invent. És igual si davant tenc el Real Madrid, el FC Barcelona o el Terrer, l'equip del meu poble. Jo no tenc colors. El Mallorca no ha de tenir cap dubte de mi, i si en té que repassi els partits que li he xiulat que han estat molts a Segona Divisió.

"Els col·legiats arbitrau de la mateixa manera un equip «gran», com pot ser el Barça o el Madrid, que un dels anomenats «petits», com per exemple el Mallorca?
"M'és igual quin equip estic arbritrant, jo mai surt aclaparat, encara que sigui el líder o el millor equip del món. Jo no guany res si el Madrid, Barça o Mallorca aconsegueixen un títol. D'això vosté i tothom pot estar segur.

"El terreny de joc de San Mamés estava impracticable a causa de la pluja caiguda, per què no es va suspendre el partit?
"Perquè aquesta decisió no és només meva. Ningú no em va dir res de suspendre el matx abans de començar. Haurien pogut fer-ho abans i sobre la marxa del joc, però ningú no va dir res. Des de les cinc vaig estar trepitjant la gespa per veure si s'hi podia jugar, a les 18.30 ho varem tornar a fer amb els capitans dels dos equips i ningú no va dir res. De fet, record que el capità del Mallorca (Olaizola) va dir que la pilota es movia perfectament sobre la gespa i que no hi havia cap problema per jugar. La veritat, no entenc les seves declaracions de després del partit dient que no s'havia d'haver jugat. Ell acceptà jugar; també hauria pogut demanar el canvi de pilota si estava desinflada tal com va dir després, i tampoc no ho va fer. No he de ser jo qui suspengui el partit, són els equips els que ho han de demanar. A més tampoc els entrenadors es varen queixar de res durant el matx.

"Demanaria més respecte per als àrbitres?
"Jo respect tothom i m'agradaria el mateix per a mi. Els col·legiats som esportites com els jugadors, i també volem fer l'arbitratge de la nostra vida cada diumenge com ells el millor partit; volem fer partits perfectes, però a vegades no és possible. Que es creuen que arbitram per enganar-los?. Són els jugadors els que volen enganar els col·legiats cada partit. Nosaltres no fem mai teatre com ells fan moltes vegades.

"Per què no reconeixen vostès, els col·legiats, les seves errades públicament?
"Senzillament perquè no podem. A més vostè em digui si hi ha qualque entrenador, per exemple, que hagi reconegut que s'ha equivocat quan ha fet malament un canvi o quan ha plantejat malament un partit i ha perdut. Crec que n'hi ha molt pocs.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.