algo de nubes
  • Màx: 16.03°
  • Mín: 7.61°
15°

Jugadors condemnats a l'exili

Sis mallorquins juguen a Primera i cinc ho fan a Segona

«No hi ha una bona fornada, això va per ratxes, és qüestió de temps, no existeixen les instal·lacions adequades...» són algunes de les afirmacions que es poden sentir sovint quan es parla del futbol base mallorquí. I per ventura, tots aquests tòpics són certs, però també ho és que no són pocs els mallorquins que triomfen en el complicat món del futbol a terres peninsulars. Així, fins a sis futbolistes mallorquins "no hi comptam Paco Soler" militen en conjunts de Primera Divisió amb sort diversa.
Miquel Àngel Nadal, Antoni Prats, Óscar Montiel, David Castedo, Pepe Gálvez i Fernando Marcos són a l'elit del futbol espanyol. Guillem Reynés, Mateu Alemany... hi ha unanimitat al Reial Mallorca Societat Esportiva a l'hora de considerar que seria bo que la primera plantilla de l'entitat comptàs amb el màxim nombre possible de futbolistes de la terra. Aquest fet permetria una major identificació entre el club i la societat, a més de servir als més joves com a mirall. En qualsevol cas, la realitat ens diu que un sol mallorquí defensa els colors del Reial Mallorca. Ara bé, les causes que han provocat l'exili dels mallorquins són ben diferents. Miquel Àngel Nadal i Antoni Prats varen ser traspassats pel Reial Mallorca per una important quantitat de doblers. Les circumstàncies de la resta de futbolistes mallorquins són ben distintes. Fernando Marcos, que diumenge passat es va asseure a la banqueta de El Sardinero, no va tenir sort al Reial Mallorca i, quan finalitzà el seu compromís amb l'equip, decidí provar sort a terres peninsulars. El cas de Pepe Gálvez és també peculiar. Va ser traspassat al València a la conclusió de la temporada 1992/93, però una vegada aconseguit el seu retorn, Cúper aprovà la seva marxa al Reial Betis sense problemes. El tècnic argentí li assegurà que ho tenia complicat per jugar al Reial Mallorca, però el Betis, aleshores dirigit per Luís Aragonés, li obrí les portes. Óscar Montiel no servia al Reial Mallorca per ocupar el lateral dret. Fitxà pel modest Extremadura i, des d'aquell moment ho ha jugat tot, ja sigui a Primera o Segona Divisió. Óscar no es troba sol a Almendralejo, ja que David Castedo, en qualitat de cedit, defensa enguany també els colors del club extremeny. El lateral esquerre, que l'any passat va ser cedit a l'Hércules d'Alacant, començà la pretemporada amb el Reial Mallorca, però ja no viatjà fins a Kossen. Cúper, malgrat el traspàs d'Enrique Romero, no comptava amb ell i aprovà la seva cessió.
Però la llista d'exiliats no s'atura a la Primera Divisió. Un ràpit recompte ens fa reparar en la presència de cinc mallorquins més a la categoria de plata. Marcos Martín de la Fuente (Mèrida), Josemi (UE Lleida), Raúl Pareja (Leganés), Julián Ronda (Leganés) i Juanmi (Hércules) hagueren també d'abandonar Mallorca per distintes raons. Marcos, d'indiscutible qualitat, va ser traspassat al Sevilla al mateix temps que Del Campo. El migcampista ha jugat amb tots quants entrenadors ha tingut, però la temporada passada es decidí a fitxar pel Mèrida i continuar així a la Primera Divisió. El futbolista es lesionà greument i l'equip no aconseguí salvar la categoria. A Mèrida, asseguren ara que, una vegada superada la lesió, el mallorquí ha de ser un dels grans protagonistes del retorn a Primera. Julián Ronda i Raúl sembla que tampoc podien ser útils al Reial Mallorca, però un i altre ocupen ara un lloc a l'onze titular del Leganés. Juanmi, després de militar al Palència i a l'Elx, entre d'altres, inicia ara la seva primera temporada amb l'Hércules. Josemi, per la seva part, es va estimar més enguany canviar d'aires i fitxar per la UE Lleida abans que continuar al filial. Però malgrat la nombrosa colònia d'exiliats a terres peninsulars, el Mallorca B compta només amb quatre mallorquins a les seves files. Rondo, Pep Lluís Martí, Ramón i el binissalamer Sastre són el reducte illenc del filial que entrena amb èxit el tècnic gadità Jesús Linares.

Provar fortuna a Segona B

El fet insular, tan anomenat pels nostres polítics, provoca també perjudicis als nostres futbolistes. Evidentment, els jugadors mallorquins es troben en un clar desavantatge respecte dels peninsulars a l'hora de triomfar al món del futbol. Així i tot, no són pocs els futbolistes illencs que cerquen la glòria en equips peninsulars. Vasco (Espanyol B), Salas (Figueres), Samper (Sabadell), Luque (Sabadell), Sacarés (Castelló), Rodríguez (Castelló), Felipe (Granada), Juanjo (Granada), Miki (Binefar) i Manolo Moyà (Cartagonova) volen triomfar a la categoria de bronze. No ho tenen fàcil, però...
També hi ha alguns veterans com Higuera (Xerez), Villalvilla (Toledo) o Esteban (Cadis).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.