nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
18°

Sidereus nuncius

Quan Galileo Galilei va publicar el tractat astronòmic Sidereus nuncius, basat en l'observació de la realitat i l'experiència, i que posava en qüestió la teoria geocèntrica, el Sant Ofici va iniciar una croada en contra seva. Aquesta, inicialment, fou dirigida per Roberto Belarmino, conegut com el Martell dels heretges, i que era particularment famós per fer cremar viu a la foguera a qui ofengués les doctrines oficials.

Doctors té l'església. Segurament, després de llegir aquest article d'opinió, algun lector tendrà ganes de posar-se en la pell de l'inquisidor italià i cremar-me a la foguera per heretge barralet. La polèmica de l'època, com la d'avui dia a l'entorn mallorquinista, radica en el debat científic contra el teològic. És a dir, la croada de la raó i l'experiència o bé mantenir l'autoritat de la fe.

Crisi identitària. Negar la crisi de l'equip és com negar la teoria heliocèntrica. Res queda d'aquell equip alegre, atrevit i competitiu de les primeres jornades. Les tres darreres actuacions dels nostres només poden ser defensades per aquells que tenen una fe infrangible, però que pateixen de cervicals. I combregar amb el què diu LGP a les rodes de premsa es fa cada vegada més feixuc i difícil. El discurs del míster si no és rigorós per credibilitat i les seves darreres compareixences em generen més dubtes que certeses i més excuses que solucions.

L'Observació de la realitat permet extreure conclusions inqüestionables. Una victòria en 12 partits o 5 punts dels darrers 21 són exemples tangibles. A més, si aquesta realitat la passam pel prisma de l'experiència, ens indica una dinàmica molt perillosa que permet preveure l'arribada de problemes seriosos de forma imminent amb un calendari que no convida a l'optimisme. Mentrestant, alguns es resguardaran en l'esperança de la resurrecció de l'equip i cercant excuses en factors externs quan no són capaços de reconèixer errors propis.

Per cert, uns anys més tard, durant el judici final per heretgia a Galileo, aquest va haver d'adjurar del seu pensament heliocèntric per tal de conservar una part de la seva llibertat. Tant de bo, d'aquí a uns mesos, el qui escriu hagi d'adjurar d'aquest escrit perquè la realitat ha demostrat que estava del tot equivocat.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.