algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
19°

“El 30 de juny acaba el meu compromís al Mallorca”, diu Jaume Cladera

"Hem d'emprar el sentit comú i allò més normal és que jo no sigui el president”

126226
Jaume Cladera president del Reial Mallorca. | Teresa Ayuga

Jaume Cladera (sa Pobla, 1941) és llicenciat en Ciències Físiques i ostenta des de fa menys d'un any la presidència del Reial Mallorca.

Fa més de quaranta anys que fundà un centre d'estudis a Madrid per preparar els aspirants a enginyers. Des de 1979 fou vicepresident del Foment de Turisme i, posteriorment, presidí Zontur (Zones turístiques d'Espanya).

El 1983 acceptà ser conseller de Turisme del primer Govern de les Illes Balears format per Gabriel Cañellas. Posà com a única condició que el president li cercàs un substitut al cap d'un any. Finalment, fou conseller de Turisme dues legislatures i mitja. Sobre la seva destitució assegura que no té el mínim retret per fer a Cañellas, tot i que recorda que li hauria fet il·lusió inaugurar l'Escola d'Hoteleria. Passà a l'empresa privada i durant un temps exercí de professor associat de la UIB, on impartí classes de matemàtiques. Des de fa anys és hoteler, un sector que coneix a la perfecció.

Sou president del Mallorca per casualitat?
Tothom sap que l'escollit fou Josep Pons, però va passar aquell desafortunat episodi... Jo no volia ser president... Els vaig dir que només seria president fins al trenta de juny.

Això vol dir que ben aviat deixareu de ser president?
Vaig dir que dia trenta de juny partiria, però no deixaré de ser-ne accionista ni membre del consell d'administració. Ja ho veurem.

I qui us substituirà?
N'hem de parlar. De tota manera, no puc descartar que, finalment, continuï al càrrec, perquè jo no vull crear cap problema. Ara bé, crec que hem de fer les coses emprant el sentit comú i allò més normal és que jo no sigui el president. Hem d'emprar la lògica.

No pensau que falta autocrítica en aquest Mallorca?
Estic totalment d'acord... Estic convençut que el consell d'administració s'ha confiat en excés durant la segona volta, crec que hauríem d'haver estat més exigents...

No heu contribuït també des del consell d'administració que futbolistes, tècnics i afició estiguessin més pendents d'altres temes, com ara el projecte del Lluís Sitjar, que no d'acabar la temporada?
No, no ho crec. Aquests temes, en general, als futbolistes els preocupa poc. Es preocupen de jugar i de saber si cobraran.

Però no aconseguíreu convèncer-los que cobraran sense problemes el trenta de juny...
Des del primer dia els deixàrem clar que el consell d'administració podia fer i desfer, però que ells cobrarien el trenta de juny. Els ho hem recordat en un grapat d'ocasions... Evidentment, dia trenta de juny cobraran amb un taló i ho cobraran tot. No hi haurà pagarés a tres mesos ni coses rares...

Anunciàreu just en arribar la vostra aposta pel futbol formatiu, però sembla contradictori amb el descens del filial.

La nostra aposta pel futbol formatiu és sincera. Nosaltres hem de fer una forta autocrítica i una reflexió profunda pel descens del filial. Nosaltres en som els responsables.

Manteniu, idò, l'aposta pel futbol formatiu?
Clar. Quan arribàrem, des del primer moment, Llorenç Serra, que és qui marcà les directrius esportives, ja ens va dir que havíem de creure en els joves. Te'n posaré un exemple. El Llevant, sense tenir ni un euro, va fitxar setze jugadors. Li ha anat bé. És una opció. Nosaltres vàrem optar per pujar joves del filial... Nosaltres creim en el planter, però no només en el de Son Bibiloni, sinó en el de tots els conjunts de Mallorca.

En arribar al Mallorca generàreu il·lusió. La gent creia en Serra Ferrer i el seu projecte de mallorquinisme. Ha passat un any i heu dilapidat una immensa part d'aquell crèdit inicial. Pensau que el projecte del Lluís Sitjar n'és el culpable?
No tenc aquestes sensacions. A mi la gent pel carrer em demana pels fitxatges, per les baixes..., però ningú no m'ha demanat si som al Mallorca per fer un negoci amb el Lluís Sitjar...

Tranquil·litzau els incrèduls, sou vosaltres al Mallorca per fer un negociet amb el Lluís Sitjar?
No, clar que no. De cap manera. D'ençà que som al Mallorca, hem tingut cinc ofertes per vendre'n les accions, però mai no ens hem assegut a negociar. Nosaltres només acceptaríem una oferta.

Quina?
Si algú es compromet a posar 20 o 30 milions al Mallorca en dos o tres anys... però per a l'equip. Nosaltres enguany hem fet una feinada per tal de reduir les despeses, ja que augmentar els ingressos, tot i que ho hem fet moderadament, és molt complicat.

De tota manera, el Mallorca, de manera habitual, genera pèrdues i sempre ha subsistit amb les aportacions dels propietaris. Es feien ampliacions de capital i se solucionava el deute.
Això no obstant, hem arribat a un concurs de creditors. En tot cas, en els darrers anys, s'havia arribat amb els sous a una alegria absolutament desmesurada...

És cert, però també és vera que el Mallorca sempre ha subsistit amb les aportacions d'uns o altres.
Sí. Però ningú no ens pot llevar el mèrit d'haver equilibrat les despeses amb els ingressos.

Tornem al Lluís Sitjar, considerau realment que és un projecte viable?
Tothom està d'acord que Son Moix no és un estadi còmode per als aficionats. Hi ha, idò, dues opcions: fer un camp nou o cercar una solució per a Son Moix. Els tècnics ens diuen que reformar l'estadi actual és complicat, perquè s'hi haurien de fer unes obres molt importants durant la temporada... I per fer un camp nou, és evident que el Mallorca no té doblers. Idò, hem d'intentar que hi hagi un negoci que a algú li permeti pagar el camp per al Mallorca. Aquesta és la filosofia. Nosaltres, en tot cas, no volem fer cap tipus de negoci. Nosaltres volem un camp nou. Ningú no pot dir que ens volem lucrar, perquè nosaltres no volem cap participació en el negoci, sinó que només volem el camp. Hem optat pel Lluís Sitjar, ja que al mallorquinisme li faria il·lusió...

Però preteneu emprar uns terrenys públics.
Els accionistes tan sols volem fer un camp. Res més.

Vosaltres compràreu el Mallorca per 1,5 milions d'euros i sembla evident que aquesta mateixa societat, si és propietària d'un camp de futbol, valdrà molt més.
El valor de les empreses ve marcat pel patrimoni realitzable. Evidentment, que té valor un camp nou, però no és un valor realitzable. El nou camp no es pot vendre. Té un valor, però no es tracta d'un valor especulatiu. En qualsevol cas, que quedi clar que sols cercam tenir un camp de futbol nou. També has de considerar que el posicionament més còmode per al Mallorca seria esperar que l'Ajuntament expropiàs per cobrar.

Ja fa mesos que pens, i així m'ho confirmà un company de junta, que un dels reptes per la temporada que ve és que Llorenç recuperi el bon humor.
Jo cada dematí dic a Llorenç que m'ha fallat. Li dic que, quan feia proselitisme perquè entràssim al Mallorca, ens deia que gaudiríem, que riuríem... Li dic que des que som al Mallorca no el veig riure mai, està amargat, empipat... A mi no em preocupa que em critiquin, si algú fes una campanya és una altra història...

Aconseguireu que Llorenç torni a riure?
Ho veig molt difícil. Està molt amargat. Es pensa que els mitjans de comunicació us voleu carregar el projecte. Jo li dic que no és vera, però...

Una de les assignatures sempre pendents és millorar la imatge del Mallorca a la Part Forana?
S'hi ha fet molta feina i ha canviat molt. S'estan fent convenis amb tots els equips de la Part Forana que volen a canvi de roba i pilotes.

Quan es podrà firmar el conveni amb els creditors?
Entre desembre i gener, però també és possible que sigui el febrer o el març. Encara no ho podem saber amb seguretat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per el relicari de la roja, fa mes de 12 anys

ÀAAAaanim Cladera.Endavant Fe pasigois a nèn Llorenç i animel a que pensi que tot pasarà. Es dobles de vint ja les teniu ficats a altres negosis com dius aixó era per riure un poc. Au idó fora por visc a Mallorca.

Valoració:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente