La Lliga de Futbol Professional (LFP) ha convocat una assemblea general extraordinària per demà divendres a les 11 hores a causa de l'acord dels grups parlamentaris per modificar el règim fiscal dels estrangers residents a Espanya que guanyin més de 600.000 euros anuals. El canvi de normativa, que entrarà en vigor l'1 de gener vinent, obligarà els treballadors desplaçats a l'Estat amb rendes superiors a 600.000 euros anuals a tributar l'IRPF de no residents al tipus general, el 43%, i no al del 24%, com succeïa fins ara. La LFP va avançar ahir la possibilitat d'"aturar la competició" si s'aplica aquesta modificació, perquè entén que suposarà "un perjudici irreparable per al futbol", ja que "la lliga espanyola perdrà potència i deixarà de ser la millor del món en detriment d'altres", en paraules del president, José Luis Astiazaran.
Els clubs estudiaran les conseqüències que tindrà per a ells aquest canvi, fruit de l'esmena aprovada ahir en la Comissió de Pressuposts del Congrés després de l'acord entre els grups socialista, IU, ICV i BNG per "suprimir el règim fiscal especial aplicable als treballadors desplaçats a territori espanyol". L'esmena proposa suprimir l'article 93 de la Llei 35/2006 de 28 de novembre, de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques, perquè "no sembla just ni equitatiu que les multimilionàries retribucions de nombrosos esportistes d'elit o dels escassos directius de multinacionals impatriats tributin al tipus fix del 24%, que és el mínim marginal que s'aplica a qualsevol ciutadà resident en el territori de l'Estat espanyol".
També recorda que aquest règim es va justificar en el seu moment per atreure els directius de multinacionals i, amb aquests, les seus d'aquestes", encara que "les expectatives no s'han complert i l'esmentat benefici és utilitzat àmpliament pels clubs esportius que fitxen jugadors estrangers amb altíssimes retribucions per un termini màxim de 6 anys" per aprofitar l'avantatge fiscal. Una vegada que conclogui el debat d'esmenes en la Comissió de Pressuposts, aquesta elevarà el seu dictamen al ple de la Cambra Baixa, que té previst sotmetre'l a votació entre el 10 i el 12 de novembre per remetre'l a continuació al Senat, perquè el tramiti.
El règim de tributació dels esportistes estrangers a Espanya ja va ser objecte d'anàlisi parlamentària el mes de juny passat, després dels fitxatges de Cristiano Ronaldo i Kaká per part del Reial Madrid, xifrats en 94 i 65 milions d'euros, respectivament. Per altra banda, l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) i també el sindicat mundial (FIFPro) defensen l'equiparació del règim tributari per a residents a l'Estat i estrangers.