muy nuboso
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
15°

... i altres herbes

Confiança
Gregorio Manzano encara ara no ha estat destituït, però ja és prou evident que el conseller delegat del Reial Mallorca, Javier Martí Asensio, no hi confia gens -ni poc ni molt-. Certament, Manzano no va estar gens afortunat en les seves manifestacions de dura crítica cap a la propietat. Ara bé, també és vera que el tècnic tenia una part de raó en la seva exposició, tot i que la va perdre en les maneres. En tot cas, quan no hi ha confiança... el millor és acabar amb la relació. El problema és que Manzano no vol dimitir i el Mallorca no vol pagar íntegrament el contracte de l'entrenador. Tanmateix, tard o d'hora, Manzano serà destituït. Segur.

Austeritat
El conseller delegat del Reial Mallorca, Javier Martí Asensio, està aplicant amb rigor el pla d'austeritat i contenció de la despesa elaborat per l'exdirector general de gestió del Reial Mallorca Pere Terrasa. L'èxit, ja ho sabeu, depèn en gran mesura de l'encert a l'hora de fitxar, tot i que, més tard o més prest, el patiment està assegurat. En tot cas, ja sabeu que el Mallorca juga enguany amb l'avantatge que sempre suposa el fet que a hores d'ara ja sabem que hi ha un grapat d'equips que són pitjors. Em referesc, per exemple, a Sporting de Gijón, Valladolid, Xerez, Tenerife i Almeria. Econòmicament, la temporada es preveu tranquil·la i sembla que no serà gaire complicat acabar l'exercici amb beneficis. Per què? Perquè enguany augmenta de manera substancial el contracte amb Mediapro.

Però, a més d'incrementar els ingressos, la Societat Anònima Esportiva aconseguirà reduir la despesa. Com? Rebaixant la fitxa de la plantilla. És senzill i bo d'entendre, perquè el Mallorca ha vist com abandonaven l'entitat els futbolistes que més cobraven. És el cas, per exemple, de David Navarro, que entre els doblers que percebia i la quantitat que se'n pagava al València costava al voltant de dos milions d'euros. També eren dels més cars de l'equip homes com Scaloni, Arango, Cléber, Jurado... L'estalvi, entre una cosa i altra, supera els cinc milions d'euros. És a dir, que serà mal de fer no finalitzar la temporada amb superàvit. Bé, sempre que no sigui necessari invertir durant la temporada en futbolistes o en el canvi d'entrenador.

València
El València està immers en un multimilionari procés d'ampliació de capital que ha de garantir la supervivència del club, que té nombrosos problemes financers i econòmics. Finalitzada la primera fase per a la subscripció, un total de 27.495 valencianistes han adquirit accions per un total de 18,7 milions d'euros. Tot un èxit. Falten per subscriure, emperò, 74 milions d'euros, que comprarà la Fundació del València gràcies a un crèdit de Bancaja avalat per la Generalitat. D'aquesta manera, la Fundació es convertirà en la màxima accionista del València, tot i que oferirà a tots els interessats la possibilitat de comprar els títols que desitgin. El València és un club ben diferent del Reial Mallorca en molts i diversos aspectes.

D'una banda, s'ha de destacar el nombrós grup d'aficionats que n'han comprat accions -més de 27.000-. A Mallorca, només en una oportunitat -i fou l'any 1992- se'n va obrir l'adquisició a qualsevol aficionat. El resultat fou decebedor. En canvi, la implicació dels seguidors amb el València és espectacular. S'ha de remarcar, també, el grau d'implicació de Bancaja i de la Generalitat. A les Illes Balears, ni "Sa Nostra" ni el Govern no han tingut una actitud semblant envers el Reial Mallorca. Gràcies a Déu.

Etoo, al Barça
Edicions Dau, dins la col·lecció Retrats, publicà fa un grapat de mesos Joan Laporta. Passió absoluta d'Anton M. Espadaler. Revela, en paraules de Laporta, com es va desenvolupar el fitxatge de Samuel Etoo per part del FC Barcelona. Diu Laporta: "Si al mig camp el número 1 era el Deco, el número 1 dels davanters el tenia l'Etoo. Llavors vam començar a moure les peces per aconseguir el Samuel. L'Albert Vicens va parlar amb un amic seu, Vicenç Rotger, que havia estat vicepresident del club i aleshores era membre del consell d'administració del Mallorca, per veure quins possibilitats hi havia". I continua Laporta: "El problema era que l'operació tenia la dificultat suplementària que el jugador pertanyia en part al Mallorca i en part al Madrid, i el president del Mallorca, Mateu Alemany, no volia enemistar-se amb el Florentino.

El que ningú no esperava era que el vicepresident esportiu del Barça, el que presumia de saber-ne tant de futbol, fes tot el possible per impedir el fitxatge del Samuel. Hi va haver una reunió molt tensa a Mallorca amb el Florentino Pérez -que havia anunciat que no vendria l'Etoo al Barça-, a qui Rosell sempre deia ‘presi' i tractava amb un respecte reverencial perquè li tenia por, i em deia: ‘Si fitxem l'Etoo, el presi ens fulminarà'... Em vaig girar cap al Mateu Alemany i li vaig dir: ‘Mateu, ara mateix, en lloc de 15 milions, vint. Vint, ara mateix'. I l'Alemany es va dirigir al Florentino i li va dir: ‘Presidente, ¿qué hago?' ‘Ni hablar', va dir el Florentino. ‘Joan, no accepto', va dir l'Alemany". És clar que el president del Barça no té en bona consideració Mateu Alemany, de qui assegura que mantenia una actitud servil cap a Florentino Pérez.

Joan Laporta explicà també a Anton M. Espadaler que havia estat decisiu per a l'operació el canvi accionarial que es produí en el Mallorca. "... durant aquells dies l'accionariat del Mallorca patí una notable alteració amb l'entrada de Vicenç Grande, que el va decantar cap als qui veien el Barça amb més simpatia que el Madrid. Quan això es va produir, el Faus em va dir que un grup d'empresaris, entre els quals hi havia el Nani Esteve, havien entrat amb força al Mallorca i que en volien parlar. Ens vam reunir amb l'Esteve de seguida al Tenis Barcelona i vam acordar el preu. A partir d'aquell moment el Madrid tenia nou dies per temptejar l'operació...". El traspàs quedà fixat en 24 milions d'euros i el Madrid se n'endugué la meitat. En definitiva, que si teniu una estoneta no dubteu a llegir Joan Laporta. Passió absoluta.

Feiner
La bona voluntat i la feina, quasi sempre útils, serveixen de poc en algunes oportunitats. Per exemple, ni si m'entren vint-i-cinc hores cada dia aconseguiré mai de la vida jugar al futbol com ho fa Agüero, el millor futbolista del món, o altres de destacats com Messi, Cristiano Ronaldo... Idò bé, de moment sabem que el nou director financer del Reial Mallorca, de nom Ernesto Chaves, és un home extremadament feiner. Una altra cosa és que ho faci bé. No hi ha elements suficients per valorar-ho. De moment, encara està coneixent el club de la mà de Raquel Ortega, que continuarà a l'entitat un bon grapat de dies...

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.