cielo claro
  • Màx: 19.52°
  • Mín: 9.62°
13°

Manifest dels futbolistes bascos

Després que la setmana passada, la Federació Basca de Futbol fes públic que el desembre d’enguany tindrà lloc el partit Euskadi-Iran, els futbolistes bascos subscrivim aquest comunicat amb la intenció de dirigir-lo a tota Euskal Herria i perquè volem treure a la llum aquesta reflexió:

Els futbolistes bascos, any rera any, hem tingut el desig i la voluntat clara de representar a la nostra nació davant el món en quants campionats s’han organitzat. Les passes que s’han donat en aquest sentit són evidents; la darrera, la que donarem l’any passat.

Passa rera passa, la realitat que vivim avui els futbolistes bascos es situa molt lluny del nostre desig i la nostra voluntat. Avui en dia, els futbolistes de tota Euskal Herria ni tan sols tenim una federació que ens reuneixi a tots.

La Federació Basca de Futbol no reconeix als equips de futbol de la Comunitat Foral de Navarra, Lapurdi, Behe Nafarroa i Zuberoa. Així i tot, sota la creença que hi ha voluntat per donar passes endavant, avui per avui es tenen en compte a jugadors dels set territoris bascos a l’hora de construir la selecció masculina a nivell nacional. En aquest sentit, hem de mantenir la passa que donarem l’any passat, d’aquí vé el nom i l’esència de la selecció d’Euskal Herria.

Els membres de la Federació Basca de Futbol mantingueren el setembre una reunió amb una representació dels futbolistes. Amb intenció d’explicar com estaven les coses de cara al partit d’aquest Nadal, ens posaren sobre la taula dues possibles opcions: una, enguany, rebutjar la passa de l’any passat i jugar amb el nom d’Euskadi; dos, de no acceptar-se la primera, no jugar el partit. En paraules seves; no estaven totalment d’acord amb cap de les dues opcions; però deien que no hi havia una altra sortida.

Ens explicaren clarament per què i per mandat de qui s’ha hagut de canviar el nom d’Euskal Herria. Li correspon a la Federació Basca de Futbol explicar-ho. Nosaltres no entrarem en aquest assumpte.

A més de no haver-hi en aquests moments una federació nacional que reuneixi a tots els esportistes bascos a la Comunitat Autònoma Basca, no hi ha voluntat ni cap intenció per part de les actuals federacions de la Comunitat Autònoma Basca de donar passes en aquest sentit. És més, volen fer enrera quantes passes cap endavant es donguin. Per ventura els mateixos que avui en dia volen fer enrera la denominació, pot ser que demà vulguin donar marxa enrera a la composició d’una selecció (que en aquests moments reuneix a futbolistes dels set territoris) i crear una selecció de la Comunitat Autònoma Basca com succeeix en altres esports.

Els esportistes d’Euskal Herria no estam disposats a retrocedir. Nosaltres volem representar a una de set territoris i 21.000 quilòmetres quadrats i és el que avui rep el nom d’Euskal Herria. Tots sabem quin problema existeix amb la denominació Euskal Herria. Des de les institucions han buidat de contingut la paraula, el terme Euskadi. A la nació formada per Araba, Behe Nafarroa, Bizkaia, Gipuzkoa, Nafarroa Garaia, Lapurdi i Zuberoa se li diu Eukal Herria.

Per exemple:

- El 25 d’octubre, la paraula Euskal Herria cridà a la participació ciutadana en un acte organitzat pel Govern de Vitòria.

- L'any passat, els milers d’euskalzales que ompliren els carrers de Bilbao corejaren el lema "Euskal Herria, una nació, una selecció".

Enguany, jugar amb el nom Euskadi seria donar una passa enrera en l'acord de l'any passat entre la Federació Basca de Futbol i els jugadors, al acceptar el nom d'Euskal Herria.

Per què volen obligar-nos a tornar enrera als esportistes d'Euskal Herria?

Els esportistes d'Euskal Herria no estam disposats a tornar enrera. L’any passat convertirem en realitat un somni, i no deixarem que torni a convertir-se en un somni. Els esportistes no tornam enrera.

Els futbolistes d’Euskal Herria mantenim la nostra paraula i el nostre compromís davant Euskal Herria i els aficionats. Estam disposats a mantenir el camí iniciat i avançar. Si som seleccionats estam disposats a jugar, i aquest és el nostre desig.

Sabien, perquè els hi varen dir, que retrocedir podria tenir com a consecuència no jugar el partit. Nosaltres els hi demanarem que mantenguin la decisió que consensuarem l’any passat, perquè no tornem enrera en la possibilitat que la selecció d’'uskal Herria pugui participar en campionats oficials com a pobles.

Ells s'han fet enrrere en la decisió adoptada, ells no han complert la seva paraula i ara és competència seva corregir-ho. Si no és així, nosaltres no anirem a jugar el partit. I la responsabilitat serà seva.

Els futbolistes que recolzen aquesta iniciativa són: Aitor OCIO (Athletic), Ander ALAÑA (Eibar), Ander ITURRASPE (Athletic), Ander MURILLO (Athletic), Andoni IRAOLA (Athletic), Aritz ADURIZ (Mallorca), ARMANDO RIBEIRO (Athletic), Arnaud BARSACQ (Angelu Genets), Asier SANCHEZ (Eibar), Carlos GURPEGI (Athletic), Carlos MARTINEZ (Real Sociedad), Dani ESTRADA (Real Sociedad), David LOPEZ (Athletic), Eñaut ZUBIKARAI (Real Sociedad),  Fernando AMOREBIETA (Athletic), Fernando LLORENTE (Athletic), Fran YESTE (Athletic), Gaizka GARITANO (Alavés), Gari URANGA (Castellón), Germán BELTRÀN (Eibar), Gorka ELUSTONDO (Real Sociedad), Gorka IRAIZOZ (Athletic), Gregory LEFEBRE (Angelu Genets), Iban FAGOAGA (Alavés), Igor GABILONDO (Athletic), Iñaki LAFUENTE (Athletic), Iñaki MUÑOZ (Athletic), Iñigo DIAZ DE CERIO (Real Sociedad), Iñigo CALDERÓN (Alavés), Iñigo VELEZ DE MENDIZABAL (Athletic), Ion VELEZ (Athletic), Javi CASAS (Athletic), Javi MARTINEZ (Athletic), Jerome ARANZET (Baiona Avironeko), Jerome LALANE (Baiona Avironeko), Jon ANSOTEGI (Real Sociedad), Jon URZELAI (Eibar), Joseba DEL OLMO (Athletic), Joseba ETXEBERRIA (Athletic), Joseba GARMENDIA (Athletic), Josu ETXANIZ (Eibar), Josu SARRIEGI (Panathinaikos), Julien LAPORTE (Baiona Avironeko), KOIKILI LERTXUNDI (Athletic), Laurent SAUTIER (Angelu Genets), Marc ESTRADE (Baiona Avironeko), Markel BERGARA (Real Sociedad), Markel ROBLES (Eibar), Markel SUSAETA (Athletic), Maxime PAGEAULT (Angelu Genets), Mikel ARANBURU (Real Sociedad), Mikel BALENTZIAGA (Athletic), Mikel GONZALEZ (Real Sociedad), Mikel LABAKA (Real Sociedad), Nicolas LAFITTE (Angelu Genets), Pablo ORBAIZ (Athletic),  Raúl GARCIA (Eibar), Roberto MARTINEZ 'TIKO' (Eibar), Roberto PAMPIN (Eibar), Sebastien CAMIADE (Baiona Avironeko), SENDOA AGIRRE (Hércules), Txema AÑIBARRO (Eibar), Txiki LOMBRAÑA (Eibar), Unai ALBA (Hércules), Unai EXPÓSITO (Hércules), USTARITZ ALDEKOAOTALORA (Athletic), Xabi PRIETO (Real Sociedad), Xabier CASTILLO (Real Sociedad), Xabier ETXEITA (Athletic), Ximun DUHOUR (Baiona Avironeko) i Zigor GOIKURIA (Eibar).

La web que recull la iniciativa també incorpora els recolzaments de diverses futbolistes basques i d'altres ex futbolistes coneguts com Aranzabal, Alkiza, Karmona, Urzaiz, Luis Mari López Recarte, Aitor López Rekarte, Pérez Bolo, Iturrino, Mendiguren o Lasa.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xavier, fa mes de 15 anys
a veure si els jugadors nostres es planten i reclamen jugar amb la selecció dels Països Catalans
Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente