El Barcelona, darrer campió i guanyador d'onze de les vint-i-una edicions de l'ACB, torna defensar el títol una vegada més en la millor Lliga del món després de l'NBA, revaloritzada per a la temporada 2004-05 per l'ambiciosa aposta d'un nou grup d'equips decidits a lluitar pel campionat amb totes les seves forces. La nòmina de candidats ha crescut durant l'estiu. Els clubs han sortit al mercat de fitxatges per construir plantilles el més competitives possible. Les banquetes també han registrat moviments altament significatius. En resum, ningú no vol renunciar a res.
Cal esperar, per tant, que una Lliga ja de per si competitiva i equilibrada -la temporada passada el Fuenlabrada descendí amb tres victòries menys que el Joventut, darrer classificat per a les sèries pel títol-, augmenti la igualdat i multipliqui les dificultats per a tots. El Barça, malgrat tot, saluda la temporada amb la Supercopa, el primer títol del curs, a la butxaca. La sortida del tècnic serbi Svetislav Pesic, substituït per Joan Montes, i la partida del brasiler Varejao als Cleveland Cavaliers i de l'alemany Patrick Femerling al Panathinaikos grec, no han minvat, segons sembla, la capacitat guanyadora del conjunt barcelonista.
El serbi Dejan Bodiroga, Juan Carlos Navarro i Roberto Dueñas, faran costat als joves Jordi Trias i Marc Gasol per a què l'equip no perdi solidesa davant rivals com el Tau Vitoria, el Reial Madrid, el Pamesa, l'Unicaja, l'Estudiantes, el Joventut o el Caja San Fernando.
L'Unicaja de Sergio Scariolo encarna a la perfecció aquesta tendència a augmentar les aspiracions que ha caracteritzat la política de reforços dels clubs. La plantilla malaguenya ha incorporat Jorge Garbajosa, Ernest Bremes, Zan Tabak, Juan 'Pepe' Sánchez i Florent Pietrus per construir una de les alternatives de poder més solides del campionat. El mateix es pot dir del Reial Madrid. El club blanc ha posat en mans del tècnic serbi Bozidar Maljkovic un nou projecte, encara sense acabar -la direcció pretén un aler alt-, acreditat amb l'arribada de Felipe Reyes, el nord-americà Louis Bullock, i els francesos Moustapha Sonko i Mickael Gelabade.
També el Pamesa València ha fet una profunda reestructuració amb Pablo Laso al capdavant de la banqueta. S'ha reforçat amb jugadors com Rakocevic, Archibald, Okulaja i l'internacional Óscar Yebra, els quals, afegits al serbi Tomasevic i als argentins Montecchia i Oberto -ambdós campions olímpics-, fan que el València continuï sent una de les places fortes de la Lliga.
En el TAU, emperò, la nota ha estat la continuïtat i la nota més destacada és la partida de l'argentí Nocioni als Chicago Bulls. Enguany han incorporat els fitxatges d'Splitter i Travis Hansen a una fórmula que conjuga qualitat, físic i caràcter guanyador. El croat Velimir Perasovic condueix un altre dels equips amb possibilitats, el Caja San Fernando, en les files del qual ha recalat un valor sòlid com és el nord-americà Lou Roe. La sortida de Felipe Reyes i les exigències econòmiques han condicionat l'Estudiantes, actual subcampió, però aquest equip, sota les ordres de José Vicente Hernández, millor entrenador de la passada temporada, acostuma a desmuntar pronòstics.