nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
14°

'Illa xueta', el nou documental d'IB3 que explica la història i el present dels xuetes que viuen a Mallorca

IB3 Televisió estrena el documental Illa xueta per explicar la història i el present dels xuetes que viuen a Mallorca. Documentat a partir de relats en primera persona amb entrevistes fetes a l'escriptor Miquel Segura, el cuiner Toni Pinya o la jove historiadora Laura Miró. El documental s'aproxima i debat qüestions rellevants de la naturalesa humana, com la memòria històrica, la identitat i el sentit de pertinença, el xoc generacional, i la preservació de la tradició. S'emetrà aquest dissabte dia 24 a les 21.40 h. Ha estat produït per Maggid Productions i codirigit per Dani Rotstein, Felipe Wolokita i Ofer Laszewicki.

Malgrat l'inqüestionable pes del passat, el documental conta la història i el present basant-se fonamentalment en relats en primera persona. Inclou fragments d'entrevistes i seguiments als protagonistes, escenes dinàmiques d'actes que varen transcórrer durant la 'Setmana de la cultura jueva de Palma', imatges aèries de dron que exploren la geografia illenca, i animacions que ajuden a entendre i visualitzar fets històrics, amb la voluntat d'aportar un toc modern i actualitzat al relat.

De la idea al documental

Dani Rotstein, jueu nord-americà i productor de professió, aterrà a Mallorca i descobrí un interminable llegat poc documentat i explicat. Fascinat per les seves contínues troballes, començà a oferir visites guiades pels carrerons del Call Jueu de Palma.

Rotstein entengué que la cosa no anava de llegendes del passat: és una història en constant desenvolupament. Conegué xuetes com l'escriptor Miquel Segura o el cuiner Toni Pinya, testimonis directes de l'estigmatització que emprengueren un complex camí de retorn a la fe jueva, o a la jove historiadora Laura Miró, motivada per recuperar la història per a transmetre-la a unes noves generacions que la desconeixen per complet.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Roser parés fuster, fa dervers d'un any
Un bon documental, ni tots els descendents dels jueus a Mallorca són xuetes, ni tots estan orgullosos de la seva identitat jueva robada i perseguida durant segles per les minories que manaven. Sóc xueta amb orgull i jueva. Cal saber la història de Mallorca, perdre la por i reivindicar un passat jueu. Són molts els descendents de jueus a Mallorca, molts més dels que som xuetes
Valoració:-1menosmas
Per xisca, fa dervers d'un any
Fa anys que dir xueta era menys prear a la gent. Perquè no s'oblida ja aquesta paraula. Sabeu que molts van patir de valent per aquest fet? Nins i adults. Ja en tenim prou de penes. No remoguem les males llengües del passat. Hi ha gent que encara pateix.
Valoració:2menosmas
Per Pobleret, fa dervers d'un any
Un títol molt poc encertat. Qualificar i adjectivar tota la illa de xueta és com a minim sesgat , poc real i una mica supremacista. No em pasa pel cap que pel fet d'haver hi jueus a Gran Bretaña la qualificassim d'illa jueva
Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente