cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín:
12°

La presentadora d’’Agafa’m si pots’ d’IB3 a una concursant: «Xerra en castellà»

Un espectador del programa 'Agafa’m si pots' d’IB3 Televisió ha denunciat l’actuació de la presentadora, Antònia Jaume, davant una concursant que s’esforçava per parlar en català: «Si IB3 actua així amb tots els participants que s'esforcen per xerrar la nostra llengua, em sembla que va en la direcció contrària per ser una eina de normalització lingüística».

Al tall de vídeo, la presentadora li demana a la concursat des de quin lloc ve i Malén -la concursant- comença la conversa en català i li explica que xerra «en mallorquí així així» però que l’entén. Aleshores, la presentadora li contesta: «Xerra com vulguis, jo t’entenc. A que tu m’entens? Idò, xerra en castellà que jo també t’entenc».

Malén explica que és d’Astúries però que viu a Palma des de fa molts anys i afegeix que està molt contenta d’estar aquí i que li agrada molt l’illa. Després de comentar que, amb el seu grup, viatgen a molts llocs, la presentadora li demana de què es coneixen. La concursant comença a explicar-li-ho però la presentadora la talla per a tornar a intentar convèncer-la de parlar en castellà: «Xerra en castellà, Malén, xerra en castellà».

A la publicació que denuncia el comportament d’Antònia Jaume, el director d’IB3 Televisió, Joan Carles Martorell, ha contestat que «el comentari –improvisat en aquell moment– de la presentadora no va ser del tot adequat, és cert. Prenem nota».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Joan Miró Font, fa dervers d'un any
Cal interioritzar que és preferible un mal català a un bon foraster. Com a ses classes d'idiomes
Valoració:8menosmas
Per K K D L V K, fa dervers d'un any
Això s´anima, es mallorquinarro de s´Alpujarra s´ha cansat i en son lloc apareix sa Guapi. Llàstima que´es rímel sempre´l dugui corregut, com és son estil.
Valoració:3menosmas
Per Andrea, fa dervers d'un any
El programa, en les versions que conec de TV3, IB3, el que era Canal 9 i que ara no sé com es diu, i ETB és lamentable, provincià, carrincló, ridícul i produeix vergonya aliena. El problema no és la presentadora, el problema és que no és un concurs fet des de la nostra perspectiva i des de la nostra mentalitat, a no ser que la nostra perspectiva i la nostra mentalitat ja no siguin les nostres sinó les de l'altiplà.
Valoració:8menosmas
Per Catalunya insular, fa dervers d'un any
L'actitud lingüística de la presentadora respon a la seva incomoditat personal davant d'aquesta situació. Això és molt propi d'individus amb llengües minoritzades que no gosen, en primer lloc, de felicitar i d'empènyer a qui s'esforça de parlar la nostra llengua, i, en segon lloc, de mantenir una actitud desacomplexada i de seguretat envers la llengua pròpia. Aquesta actitud autodestructiva no la tenen els castellans ni els francesos.
Valoració:25menosmas
Per Claro que sí, guapi, fa dervers d'un any
Típica charnegada.
Como Torquemada, que era de origen judío.
Nada nuevo, Moreno.
Valoració:-13menosmas
Per Marc, fa dervers d'un any
Na Jaume, per cert, és una pèssima actriu i no s'entén, com no sigui una enxufada, que presenti un programa així, amb tan poca gràcia i tan poc atractiu personal.
Valoració:12menosmas
Per Lluís Felipe Lorenzo García, fa dervers d'un any
La pobre és asturiana i la presentadora s'oblida que la seva comunitat té una llengua pròpia diferenta a la castellana. És important destacar que, una vegada més, l'espanyolisme és exercit per mallorquins catalans, com ho és en Joan Ramon Bauzà. Particularment em cansa que culpin només els forasters de l'espanyolització de Balears quan molts de mallorquins no estimen el que és seu. Si una presentadora mallorquina no afavoreix que es parli català... Què esperau dels forasters?
Valoració:25menosmas
Per tanmateix, fa dervers d'un any
A IB3 hi ha presentadors que seria millor que xerrassin en castellà, més que res perquè quan xerren peguen mil potades a sa nostra llengua. Haurien de cuidar millor qui escullen de presentadors, perquè n'hi ha uns quants que no se sap en quin idioma xerren!
Valoració:11menosmas
Per Ib3?, fa dervers d'un any
I què esperàveu d'IB3? Aquest programa, la versió d'IB3, és impresentable. Què hem d'esperar d'un Govern que permet que la llengua de Mallorca surti tan mal parada?
Valoració:14menosmas
Per Arrels, fa dervers d'un any
És que literalment l'ha forçada a parlar castellà. Xerra en castellà, xerra en castellà! Pobreta. No li ha deixat l'oportunitat de triar la llengua en que volia expressar-se, com a gest d'acostament al poble balear i a la seva cultura. Una llàstima l'expressió desafortunada de la presentadora que no ha valorat prou bé l'esforç de la concursant.
Valoració:44menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente