algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
19°

El Canal 33 estrena el documental 'Toni Catany. El temps i les coses' dos anys després de la mort del fotògraf

Toni Catany. | Enderrock

El passat dijous, el Canal 33 va estrenar el documental dedicat a repassar la vida i l'obra del fotògraf llucmajorer del Toni Catany (1942-2013).

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/el-documental/toni-catany-el-temps-i-les-coses/video/5557176/

«Les fotos que faig són autobiogràfiques tant si és d'un cos com d'un melicotó. Quan necessit expressar-me, les fotos que faig m'han d'entrar pel cor» ens deixà dit el genial fotògraf.

Just quan es compleixen dos anys de la mort sobtada de l'extraordinari fotògraf, el 14 d'octubre del 2013 el canal cultural català ens mostra aquesta obra dirigida per Cesc Mulet.

Toni Catany va morir deu dies abans de la data prevista per al rodatge, de manera que Cesc Mulet va afrontar el projecte sense el seu protagonista. El va titular provisionalment com la darrera exposició del fotògraf a la Galeria Blanca Berlín de Madrid al maig-juny del 2008, "El tiempo y las cosas".

Cesc Mulet coneixia perfectament la trajectòria professional de Toni Catany (1942-2013), del qual era un gran admirador. Va deixar els seus estudis de química per la fotografia i la seva primera exposició individual va ser a la Galeria Aixelà de Barcelona el 1972. Així començava una carrera professional que es va internacionalitzar l'any 1991 en ser nomenat Cavaller de l'Orde de les Arts i les Lletres a França. El 2001 la Generalitat li va concedir el Premi Nacional d'Arts Plàstiques i va ser guardonat també amb el Premi Nacional de Fotografia que concedeix el Ministeri de Cultura. L'any següent, el 2002 el MNAC, Museu Nacional d'Art de Catalunya, va organitzar una mostra de tota la seva trajectòria. El 2003, a la seva terra, el govern de les Balears li va atorgar el Premi Ramon Llull.

Al documental, però, Cesc Mulet s'allunya de repassar el currículum i guardons de l'artista per endinsar-se en la seva obra fotogràfica i el seu món, el perquè de les coses i com el pas del temps va dibuixar la seva personalitat i definir el seu llegat. Toni Catany va treballar tots els gèneres: natures mortes, retrats, nus, paisatges... Sempre d'una manera particular, sense pertànyer a cap escola. Intrèpid viatger, va viatjar a través dels cinc continents a la recerca de la Mediterrània que va marcar la seva infantesa a Mallorca.

A mesura que avança el documental, l'espectador queda enlluernat amb les 130 fotografies de Toni Catany que apareixen al metratge. De fet, el film dóna a conèixer més de 20 llibres inèdits de fotografies i revisa la seva obra a partir del testimoni d'altres fotògrafs com Cristina García Rodero, Isabel Muñoz, Ramon Masats, Masao Yamamoto, els seus ajudants de producció Àngel Albarrán i Anna Cabrera, artistes que havia retratat com Maria del Mar Bonet o Miquel Barceló, galeristes i escriptors, entre d'altres.

'Toni Catany. El temps i les coses' es va estrenar al Llucmajor natal del fotògraf el 30 de maig. Actualment s'hi pot visitar l'exposició 'Toni Catany. Ceràmiques de Miquel Barceló' fins al 31 de gener del 2016.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per pacotur, fa mes de 8 anys

El C33 ??? Ahhhhhhh..... sííííí...... aquell canall que ENCARA NO PODEM VEURE ):-(

Valoració:1menosmas
Per I per què?, fa mes de 8 anys

Però què punyetes espera el Govern per retornar-nos els canals que ens prengueren?
Que torni a governar el PP i no hauran de fer res?
Si tot ho fan així, no cal que tornem a votar-los.
Com a les penúltimes eleccions, que perderen per incompetents. I no anàrem a votar!

Valoració:7menosmas
Per ÍNÚTILS, fa mes de 8 anys

I els inútils del III Pacte sense moure un dit per enderrocar la censura feixista d'en talibauzán i permetre'ns veure de bell nou el C-33.
Ni sense moure un dit per dignificar PP3, avui més PP3 que mai amb aquesta colla d'inútils pikhoprogres.

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente