algo de nubes
  • Màx: 19.27°
  • Mín: 8.69°
19°

Reconstruïda la cara del rei Pere II el Gran

Josep Rovira és el responsable del documental per a televisió 'Anatomia d'un Rei', que explica el procés de recuperació de les restes de la tomba reial de Santes Creus

47478
S'exhumà la tomba que romania intacta des de la mort del monarca. | Efe - Efe.

Les investigacions dutes a terme en els últims vuit mesos han permès reconstruir, amb ajuda de la tecnologia 3D, la cara del rei catalanoaragonès Pere II el Gran a partir de les restes trobades a la tomba reial del monestir de Santes Creus (Tarragona). El procés de reconstrucció de la fisonomia del monarca medieval, així com els diferents estudis que s'han dut a terme en els últims mesos han estat recollits al documental "Anatomia d'un rei", que s'estrenarà el pròxim dia 12 a TV3 i dirigit pel periodista Josep Rovira, nominat als Emmy per "Cinema Dalí". Rovira ha explicat a Efe que van decidir "col·locar una cambra des que a finals del passat any una endoscòpia de la tomba va demostrar que, encara que hi va haver intents de saqueig, la tomba continuava intacta des de feia més de 700 anys".

El documental, explica Rovira, és com "un testimoni del procés d'investigació dut a terme pels arqueòlegs i els metges forenses, un procés en el qual, per la seva potència gràfica, s'ha privilegiat la part que consistia a recuperar la imatge del rei." A més del valor de recuperar la imatge d'un individu a partir del crani de l'esquelet, "en aquest cas tenia un doble valor, ja que existeixen poques representacions dels reis d'aquesta època", explica Rovira. Un altre dels interrogants que revela el documental és la causa de la mort de Pere II, mort prematurament als 45 anys en la matinada de l'11 de novembre de 1285, que no aclareixen ni les cròniques ni els documents històrics de l'època.

Segons algunes fonts històriques hauria mort per causes naturals i segons d'altres en una batalla, però ara "el documental ha demostrat que no", comenta Rovira sense voler revelar quina va ser la causa real per no trencar el suspens de la història. A més de determinar les causes de la mort, "Anatomia d'un Rei" revela el ritual d'enterrament del cos i l'estat de conservació de les restes. A finals de 2009, els estudis previs d'inspecció i anàlisis realitzades a la tomba de Pere II el Gran van corroborar que es tractava de l'única tomba real de la Corona catalanoaragonesa d'època medieval que no havia estat profanada i que, per tant, podia aportar dades inèdites del rei.

Malgrat el seu breu regnat -nou anys-, Pere II El Gran està considerat un gran personatge històric, responsable de l'expansió mediterrània de la Corona catalanoaragonesa amb la conquesta de Sicilia i va ser citat per autors com Dante, Bocaccio o Shakespeare.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.