nubes dispersas
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.68°
10°

La torre i la cala d'en Basset

Partim de Sant Elm, vora el mollet de sa Dragonera i la plaça de na Caragola. Pel carrer Cala en Basset, passam un pont sobre el torrent d'en Marcó i arribam a la plaça de Mn. Sebastià Grau, punt on deixam a la dreta el vial per on més tard tornarem per acabar la passejada, que coincideix amb el camí de la Trapa.

A l'esquerra, amb bona vista sobre la mar i la Dragonera, returam al mirador de l'Algar, abocat damunt aquesta caleta, tancada a la dreta per la punta Blanca. Continuam en línia recta, pel vial asfaltat anomenat avinguda de l'Algar. Dos o tres minuts després, voltam a l'esquerra, en pujada, pel carrer de la Punta Blanca i, dos minuts més amunt, voltam a la dreta pel carrer de na Pòpia. El carrer es troba molt abandonat, i ens deixa en una cruïlla de vials, punt on continuam en línia recta, pel vial sense asfaltar. Aquest camí ressegueix la carena, sobre la línia de costa, en direcció nord, amb la continuada presència de la Dragonera a la nostra esquerra; immediatament, en una miranda natural, podem observar de ben a prop l'illot anomenat na Mitjana. En l'imminent entreforc, agafam el camí de la dreta, cap a l'interior. Un minut més endavant, un nou creuer ens surt a camí, on continuam vers l'esquerra.

Vuit o nou minuts més endavant, hem de posar atenció, ja que abandonam la pista, que continua en davallada, molt perduda, i avançam per un tirany cap a la dreta, després de pujar un graó; el camí que davalla, també ens conduïria a la torre, però amb més desnivell. Sense perdre altura, avançam pel sender, dotat de marques vermelles que indiquen la ruta. A uns sis minuts d'anar per aquest camí, a la dreta queden restes d'una paret seca; mentrestant, el camí continua amb tendència a l'esquerra, i avança per la contrada denominada el Serral d'en Salat. Dos minuts més endavant, arribam a un planiolet, indret on remarcam el camí que davalla cap a la dreta, ja que serà per on continuarem cap a la cala, després de visitar la torre.

Des del planiol, continuam per la carena, amb bona vista sobre el mar i sobre el far de Tramuntana de la Dragonera, i ens disposam a recórrer els darrers minuts de caminada per arribar a la torre o talaia d'en Basset. A set minuts de la cruïlla del planiol, arribam a la torre d'en Basset, que constitueix una miranda excepcional sobre el paisatge de la contrada, alhora que és testimoni de la dura defensa que els nostres avantpassats havien de fer de la nostra terra.

La torre d'en Basset és de secció circular. En la part baixa, a la dreta de la torre, hi ha una caseta adossada. Un portal de llinda, obert posteriorment, ens permet veure l'interior, amb una cúpula que cobreix la planta baixa. En la plataforma superior, amb accés difícil per una escaleta amb un primer tram de ferro, sobresurt una garita i una caseta més moderna. La talaia fou construïda el 1583. L'any 1597 fou inspeccionada per Benet Verger; hi trobà una peça d'artilleria de 12 quintars. La torre fou reformada el 1938, per convertir-la en punt d'observació militar, durant la Guerra Civil.

Des de la torre, tornam pel mateix camí que ens ha servit per arribar-hi. Quan assolim el planiol, abandonam la ruta coneguda i voltam pel camí de l'esquerra, en davallada cap a la cala en Basset. És un tirany que discorre rost avall, entre pins i mates, ben marcat. Cal, per tant, posar atenció a aquesta certa dificultat de descens.

Quatre minuts més avall, un caminet transversal talla el nostre sender, però continuam en davallada, amb alguna drecera o desviació que tresca per les marjadetes envaïdes de pins. En tres o quatre minuts més, el desnivell s'acaba, gairebé al tàlveg o centre de la vall de la cala d'en Basset. Assolit aquest punt més baix, pujam alguns metres per l'altre coster, per tal d'enllaçar amb el camí que condueix de Sant Elm a la cala. Per visita-la, ens dirigim cap a la nostra esquerra, segons la posició d'arribada. Ja pel camí ample de la cala, a la dreta deixam una casa en restauració, i dos minuts després arribam a una zona amb restes de barraques i marjades abandonades, punt on val la pena anar a cercar una miranda sobre la cala i gaudir de la vista panoràmica.

Alguns metres abans del mirador, a l'esquerra segons la posició d'arribada a la miranda, agafam el camí de davallada a la cala. En pocs minuts, després de davallar dos marges i d'anar entre roques el tram final, arribam a cala en Basset. És una cala de roques, amb una vista impressionant cap als espadats que, vers la dreta, pugen fins a la Trapa.

Pujam des de la cala el desnivell que ens separa del camí ample i arribam a les restes de barraques i assolim el camí ample, de carro. Ens movem ara per una zona de pinar, que en aquesta vall és considerablement espès. Des de l'inici del camí ample, a uns quatre minuts deixam a la dreta el tirany que hem emprat per davallar de la torre. Dos minuts més endavant, passam una barrera, amb pas per a vianants a la dreta i, dos minuts després, deixam a l'esquerra el camí que puja a la Trapa, amb uns pilonets a la vora.

Deixam de banda alguna drecera que s'escapa cap a la dreta, per tal d'anar pel camí principal i a quatre minuts del sender de la Trapa, arribam a un important entreforc de camins, on s'esvaeix el pinar. Voltam en aquesta cruïlla cap a la dreta, en direcció a Can Tomeví, on arribam ben aviat. Passada aquesta casa, tornam a girar, ara cap a l'esquerra, pel camí de carro de Can Tomeví a Sant Elm. Seguint el camí, que és ample i planer, deu minuts després arribam a un punt on aquest es converteix en l'avinguda de la Trapa, un carrer asfaltat de la urbanització que constitueix un pròleg de l'àrea urbana de Sant Elm. Sis minuts més endavant, arribam a la plaça de Mn. Sebastià Grau, i recordam que, cap a la dreta, discorre l'avinguda de l'Algar, per on hem començat l'excursió. Després de la plaça, voltam a l'esquerra pel carrer de cala en Basset i arribam a la plaça de na Caragola i al mollet de la Dragonera.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.