algo de nubes
  • Màx: 26°
  • Mín: 22°
26°

L'art cobra vida i moviment a ritme de performance

Performances, accions col·lectives, música, dansa i circ són altres maneres de fer art, tan vàlides com les més tradicionals. Aquests nous vessants, que s'amplien cada dia, també es deixaren sentir anit, amb molt d'èxit, a la Nit de l'Art

La Nit de l’Art demostrà que més enllà de la pintura, l’escultura i la fotografia també hi ha art. Existeixen altres vessants que són tan mereixedors de dur el nom d’"art" com els més tradicionals i que emergeixen, sobretot, de les apostes més joves. Performances, arquitectura sonora, accions col·lectives o audiovisuals van tenir ahir el seu espai i el seu públic en aquesta nit artística.

Montse Carreño, per exemple, és una jove artista de Barcelona que ahir, a més d’exposar una sèrie de 12 dibuixos a La Caja Blanca, sota el títol transfusion.me/casos de altruismo extremo, realitzà una performance col·laborativa amb l’objectiu de convidar la gent a fer una donació de sang.

Així, l’artista romangué, de les 16 fins les 18 hores al Banc de la Sang, on realitzà enregistraments i fotografies dels donants voluntaris per després incloure-les al seu blog transfusion.me. El projecte de Carreño incloïa també The blood Machine, una instal·lació amb 40 bosses de sang plenes d’aigua amb anilina, un pigment que les tenyia de vermell. Amb aquest treball, l’artista pretenia posar de manifest fins a quin punt és valuosa la sang.

El Museu d'Art Modern i Contemporani Es Baluard també volgué incloure un espectacle dins el seu programa de la nit. Els protagonistes en foren els membres del circ Bover, els quals, amb música i malabars, encantaren el públic, amb el màgic rerefons de les murades i la mar. A les terrasses del museu no hi cabia ni tan sols una agulla.

Un estil molt jove, lluny de la seriositat de les galeries més elegants, també es va veure a la plaça del Mercat. Performances, pintures, escultures i accions col·lectives, de la mà d’ArteVision, reuniren una trentena d’artistes al carrer amb l’objectiu d’apropar l’art a la gent. Destacà la performance basada en el bodypainting (pintura sobre el cos) i, per la seva originalitat, una acció col·lectiva que convidava el públic a rentar els draps bruts, apuntant en una paper en forma de samarreta tot allò que no els agrada i penjar-ho en un estenedor.

La Fundació la Caixa oferí també un espectacle que cridà l’atenció a petits, joves i grans. Es tractava d’una instal·lació interactiva d’Omnivor Lab, en què l’espectador prenia part en una projecció, que segons els seus moviments, es reproduïa d’una manera o d’altra. La idea sorgí quan, a Barcelona, s’implantà la Llei del civisme que, entre d’altres, prohibia fer graffitis al carrer. Els artífexs d’aquesta proposta decidiren llavors "pintar amb la llum".

També apostà per l’art més vanguardista el Centre de Cultura Sa Nostra, on Pablo Padilla demostrà que amb el so també es pot fer arquitectura, amb música abstracta que sonà tot el vespre als jardins. D’altra banda, Pablo Pérez mostrà al mateix centre els seus rètols, neons i imatges 3D sota el tíol La juventud baila.

Així, la nit d’ahir deixà palès que moltes noves formes de fer art estan sorgint i que l’expressió no té límits ni fronteres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.