Pintura, còmic, instal·lacions i fotografia. Quatre estils artístics ben diferents que a partir d’avui es conjugaran en un sol espai: el Casal Solleric. Aquesta és la proposta plàstica d’un dels indrets més concorreguts de la Nit de l’Art i ho fa amb uns convidats d’excepció. D’una banda, les historietes de còmic de Filbert Shelton amb Freak Out. Aquesta és la primera retrospectiva que es fa del dibuixant nord-americà a l’Estat espanyol.
En ella es podran veure els personatges que transformaren per complet el panorama del còmic americà i amb els quals varen creixen molts joves. No hi falta el moix Freddy’s o els Fabulous Furry Freak Brothers. "Una combinació d’humor, però basada en la realitat", aclarí el comissari Florentino Flores. La mostra està ubicada a la planta baixa del centre i romandrà oberta fins al 9 de novembre.
L’entresòl és "ocupat" per les obres i instal·lacions de Jaume Simó Sabater i Garau. Amb Exilis, es fa una aproximació a la producció feta per aquest artista de Santa Maria des de 1997 fins avui, amb els seus canvis i evolucions. La tercera exposició que s’inaugurarà avui a partir de les 20 hores també té un protagonista d’excepció. El premi de les Arts Plàstiques de 2007, Valcárdel Medina, ha realitzat una mostra ex professo per a la Nit de l’Art ciutadana. Amb el títol Territio, el Solleric mostra com Medina "fa un art per a la gent, però no l’art que la gent vol", digué ahir Neus Cortés en la presentació.
L’espai dramàtic del Solleric, tal com el definí l’autor, acull "una cosa dramàtica, però que alhora també és còmica, si no ridícula", assegurà. L’art de la cultura de la tortura és l’eix principal dels seus dibuixos, en un món en què "les institucions fan servir la cultura per torturar", sentencià.
El circ, l’aposta lúdica del Museu Es Baluard
Les portes del Museu d’Art Modern i Contemporani d’Es Baluard romandran obertes avui fins a mitjanit. Si bé el centre no inaugura cap exposició, manté en cartell dues propostes ben contundents: Echoes, de Francesca Martí i la mostra col·lectiva En Privat 1, que congrega 25 obres de vint artistes diferents provinents de vint col·leccions privades de fotografia.
A més a més, la gran aposta per aquesta vetlada vindrà de la mà del Circ Bover. A partir de les 21 hores, éssers estranys, volàtils i carregats de misteri envairan les terrasses i alguns dels espais del museu per tal d’endinsar els visitants en un submón ple de màgia.
L’espectacle es durà a terme durant bona part de la nit i, amb ell, el grup dirigit per Sebastià Jordà fusionarà diferents elements contemporanis projectats en les diverses sales del centre museístic. L’objectiu és que, a través de la màgia del circ, el públic pugui conèixer tots els racons d’Es Baluard, com també les peces expositives que s’hi presenten.
D’altra banda, la setmana passada Es Baluard va renovar el fons de la seva col·lecció permanent amb 80’s i derives. Aquest és l’inici d’un cicle mitjançant el qual es pretén mostrar l’extens fons del centre.
El Museu de Mallorca ben a fons
El Museu de Mallorca també s’afegeix a la nit més artística de l’any. Com ja va fer l’any passat, el centre oferirà visites guiades a partir de les 20 hores en què es mostraran deu peces del fons. Aquestes daten des del segle IV aC fins al segle XIX i "abasten les més diverses disciplines, des de la ceràmica a la pintura", explicà ahir la directora del Museu, Joana Maria Palou.
Així, es podran veure mostres com la tela París i Helena, de Mattia Preti, la ceràmica Plats dels peixos del segle XIV o el bronze Brau de Talapi, procedent d’Es Velar de Talapi de Búger, que data entre els segles IV i el I abans de Crist.
Les visites es duran a terme en català, castellà, anglès i alemany. A més a més, són gratuïtes, però abans cal sol·licitar-ne una plaça als telèfons 971 720 720 i 636 430 000.
La Miró donarà el sus a la Nit
La Fundació Pilar i Joan Miró donarà el sus a la jornada. Ho farà a les 14 hores amb la inauguració de la intervenció de Núria Mora. L’artista ha pintat una caixa grisa i anodina de ferro galvanitzat situada entre els pins de la marjada davant del taller Sert. De la caixa original, sorgeix una obra plena de formes geomètriques i colors que harmonitzen amb l’entorn mediterrani. Després es farà el tradicional dinar de germanor entre galeristes, centres d’art i representants polítics.
L’art de la Part Forana torna a la fi a Ciutat
El retorn de les galeries de la Part Forana a la Nit de l’Art és, per ventura, una de les novetats d’aquesta edició. Així ho confirmaren ahir els representants del Consell de Mallorca durant la presentació de les seves propostes plàstiques per avui vespre.
El centre cultural de la Misericòrdia serà el primer que iniciarà el recorregut. Serà a les 19.30 hores amb la inauguració de la mostra Noves Presències a la Capella. S’hi mostraran algunes de les peces que el Consell ha adquirit de les deus exposicions que formen el projecte plàstic. Ara bé, aquesta no serà l’única proposta. La sala d’exposicions del pati també acollirà Art Forà, que congragarà fins a catorze artistes de sis galeries de Felanitx, Pollença, Andratx, Inca i Can Picafort.
El darrer projecte artístic per aquesta nit es trobarà als jardins de la Misericòrdia que, sota el títol de Projecte d’autor, el centre mostrarà el treball escultòric d’una jove promesa illenca. Encetarà aquesta nova aposta del Consell Joan Oliver amb El bon pastor", una peça forjada amb ferro fus. "Aquesta és una proposta simple que convida el visitant a reflexionar, sobretot aquells que han de menester un pastor a la seva vida", explicà l’artista.
Tota aquesta proposta plàstica estarà amanida amb els sons de S’Arrual Jazz Mort, que durant tota la vesprada animaran amb la seva música i les seves lletres un poc surrealistes.