algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Els museus celebren la seva diada amb el canvi social com a fita

Demà es viurà l'efermèride arreu del món sota el lema «Agents de canvi social i de desenvolupament»

La celebració del Dia internacional dels museus omplirà aquest cap de setmana les Balears d’activitats culturals. Si bé la majoria d’actes se centraran a Palma, cal destacar que bona part dels centres museístics de la Part Forana també organitzaran una jornada de portes obertes.

L’activitat diària dels museus, massa vegades considerada estàtica, pren volada a partir d’avui amb l’inici dels actes d’aquesta XXI edició. Els centres, a més de preservar el patrimoni i l’art que genera la nostra societat, també volen esdevenir agents de canvi social i de desenvolupament.

Precisament, aquest és el lema que ha escollit el Consell Internacional de Museus de la UNESCO per a la celebració d’enguany. Una festivitat, per cert, que se celebra arreu del móndes del 1977, quan es fixà el 18 de maig com a Dia internacional dels museus.

Si bé la diada és oficialment diumenge, la majoria de centres ja han iniciat aquests dies, o inicien avui, el seu programa d’activitats. L’oferta més destacada que es realitzarà avui a Ciutat serà la visita guiada que es durà a terme als tres museus: de Mallorca, Sant Carles i Fundació Pilar i Joan Miró. Una aposta que pretén apropar aquests espais als ciutadans i contribuir a la difusió del patrimoni artístics de l’Illa.

El recorregut començarà a les 10 del dematí al Museu de Mallorca. En aquest mateix indret, a partir de les vuit del vespre hi haurà la tradicional festa del Museu.

Per la seva banda, el Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma inicià les seves activitats dijous passat amb la conferència Nous Museus per a noves ciutats, que impartí Josep Ramoneda, director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Per avui està previst un concert de música electrònica d’Arbol, nom artístic del compositor Miguel Marín. Es Baluard clourà el Dia dels museus amb una jornada de portes obertes.

El mateix que realitzaran la majoria de museus, com el de la Jugueta, de sa Pobla.

El Museu Diocesà, pel seu costat, celebrarà el Dia del museu avui amb la projecció d’un DVD sobre el procés de reforma del centre d’art sacre que s’allargà durant sis anys a les dependències episcopals.

La Part Forana també té programades activitats per aquesta data. Així per exemple el Museu de Manacor albergarà diumenge dematí un complet cicle de conferències sobre Son Peretó o el Myotragus. El capvespre el centre antic de la vila acollirà una gimcana per a famílies, en què el patriomoni manacorí serà l’eix clau.

Uns quilòmetres més enllà, a Montuïri, els responsables del jaciment arqueològic de Son Fornés tenen preparada per avui una vetlada ben especial. A partir de les 20.30 hores iniciaran una visita guiada amb torxes i amb una il·luminació ben semblant a la que devien tenir els moradors d’aquella contra fa tres mil anys. L’endemà, diumenge, també celebraran jornada de portes obertes.

Aquests són només una petita mostra dels espais que celebran la seva «diada», una data que pretén fomentar els espais de cultura entre els ciutadans. Iniciatives com aquestes són necessàries, a l’espera però que la situació a determinats centres museístics sigui solucionada en breu.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.