nubes dispersas
  • Màx: 18.27°
  • Mín: 13.93°
18°

Tancats al purgatori

Tiu Teatre ultima els assaigs de Cel·la 8, una obra sobre el Dipòsit Municipal de Detinguts de Palma escrita per dos funcionaris de la Policia Local, Toni Oliver i Biel Lladó. El muntatge s'estrena dies 18 i 19 de setembre al Teatre de Lloseta

Què passa a un detingut quan se l'enduen? On espera fins que es presenta davant el jutge? Doncs, probablement, a la Cel·la 8. Aquest és el títol de l'obra que Toni Oliver i Biel Lladó, dos funcionaris de la Policia Local de Palma, han escrit i que Tic Teatre presentarà dies 18 i 19 de setembre al Teatre Municipal de Lloseta. Un muntatge que aquests dies ultima els assaigs.

Lladó ens explicà que "estam cansats de veure persecucions i detencions a les pel·lícules. Els judicis també són una tònica a les grans pantalles. Ara bé, dins la societat hi ha un gran desconeixement sobre allò que passa després de l'arrest, als calabossos. Les preguntes més freqüents dels detinguts, sobretot d'aquells que no han estat mai en aquesta situació, són: quan podré marxar? Quan vindrà un advocat?". "D'altres ens diuen que tenen molta feina o coses importants a fer i que no poden quedar-hi", hi va afegir Oliver.

Imaginem un màxim de 72 hores sense fumar -per als fumadors seria una tortura-, privats de tota llibertat, amb unes mantes que poden haver passat per moltes persones anteriorment, sobre un llit de ciment i sense veure la llum del dia. Aquesta és la situació que narra Cel·la 8, una conjuntura carregada de tòpics que els autors volen desmentir. "L'arrestat no pot fer cap trucada, és el policia qui telefona a la persona que ell tria", apuntà Lladó.

Amb anècdotes de les diferents intervencions que Oliver iLladó han viscut al llarg de més de 6 i 4 anys, respectivament, de treball al Dipòsit Municipal de detinguts de Palma, "a l'obra llevam importància a l'estada al calabós, però la realitat és molt cruel i nosaltres hem vist situacions de tot color", apuntaren.

Amb una desena d'obres de teatre escrites i en veure que en un any van ser detingudes 700 persones per alcoholèmia, "me'n vaig fer creus i vaig pensar que cal conscienciar la gent que no prengui alcohol si ha de menar el cotxe", indicà Oliver. Per això, un dels punts que s'hi tracten és l'etilometria. "Sembla mentida com la gent encara no creu el lema: ‘Si beus, no condueixis'", puntualitzà Lladó.

A més dels arrestats a causa de l'alcohol, l'obra narra dues històries relacionades amb la violència de gènere i les drogues. "A les nostres dependències els delictes són diversos, però la majoria estan lligats a l'alcohol o als estupefaents. Els tres temes que hem escollit són els que es registren amb més freqüència", va assegurar Oliver.

Les tres històries se succeeixen a l'escenari sota la direcció de Biel Jordà. Quatre actors (Lydia Sànchez, Jordi Cumellas, Joan Manel Vadell i Sergi Baos) interpreten un total de 16 personatges, entre els quals hi ha detinguts i agents. "Pel que fa als funcionaris de la Policia que hi apareixen, no pretenem que siguin sants, sinó que representin la realitat", afirmà Lladó. "No hem intentat rentar la cara del cos perquè, de professionals, n'hi ha de millors i de pitjors a tots els àmbits, però mai no hem vist un company maltractant un detingut", hi afegí.

Precisament pel missatge de caire social del text, els autors han disposat de la participació i del suport del Govern balear, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma. Així mateix, Oliver i Lladó han tingut contactes amb la Direcció General de Trànsit del Ministeri. "El Pla Nacional de Drogues ha mostrat interès pel muntatge, com també la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes i l'Associació de les víctimes d'accidents a la carretera", assenyalà Oliver amb orgull.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.