L’humor barroer, aquell que parla de sexe i de femelles en un to que ratlla l’ordinariesa, arriba a divertir. També hi té cabuda en l’any en què se celebra el vuitè centenari del naixement del rei en Jaume. Un text de Serafí Pitar escrit el 1860 sobre el monarca, carregat d’ironia i de llegendes picants, puja a l’escenari com a lectura dramatitzada de mans d’Antoni Artigues.
L’obra, coproduïda per Fonart i els germans Pere i Manel Martorell, té Antònia Font en el paper de Constança, Artigues i Manel Martorell com a cortesans, Toni Rotger hi encarna el paper de Jaume I i Pere Martorell es posa en la pell de l’infant Don Pere.
La música d’arrel popular adquireix un paper destacat en aquest muntatge en què els germans Martorell i Delfí Mulet interpreten –amb guitarra, xeremia, flabiol, gralla, mandola i tamborí– obres inèdites i altres de recognoscibles. Jaume I i Violant, Els Segadors, Moxiganga i Jo som català són alguns dels temes que integren aquesta humil comèdia sense cap altra pretensió que divertir el públic.
Els esdeveniments succeeixen en un únic acte amb nou escenes separades per un tema musical. El colofó sonor de l’espectacle ve de mans de Conqueridor, un tema compost pels germans Martorell que "parla d’una manera reivindicativa sobre l’atac que, per desgràcia, sempre ha rebut la llengua catalana", assenyalà Pere Martorell mentre afinava la seva xeremia per començar l’assaig.
A escena!
Al voltant d’un mes d’assaigs han fet possible que el vessant més picant i íntim de la vida personal de Jaume I vegi la llum en alguns escenaris mallorquins. El muntatge s’estrenarà el proper dissabte dia 13 a les 19.00 hores del capvespre al teatre de Porreres. Per la seva banda, el Claustre de Santo Domingo de Pollença acollirà l’obra el proper dia 26 de setembre a les 21.00 hores de la vesprada.
Per esclatar de rialles
No ens enganem, parlar de sexe, de femelles i d’homes i fer-ho amb algunes paraules grolleres i picants sempre funciona i molt habitualment fa esclatar el públic de rialles. La vida sexual activa del rei en Jaume, ja sigui veritat o llegenda, es presenta a Jaume el Conqueridor com un muntatge que no pretén res més que fer riure. "És una obra molt popular que explica la llegenda de Jaume I i el que aquest féu al rei moro en arribar a l’illa; segons les males llengües, és clar", assegurà el director de l’obra, Antoni Artigues. Alhora afegí que "el rei tenia fama de femellut i se li han atribuït més de deu dones, cosa que aleshores era molt".
El caire popular, col·loquial i sense més pretensió que la de fer riure el públic d’aquesta obra garanteix bona part del seu èxit. Com a mínim, els assaigs han estat plens d’humor i de "bon rotllo".