algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 9.88°

El guanyador del 56è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes és el lingüista, escriptor i traductor Albert Riera i Jané

227715

El guanyador del 56è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes és el lingüista, escriptor i traductor Albert Riera i Jané.

El Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, instituït per Òmnium Cultural l’any 1969, és un reconeixement a la trajectòria d’una persona que per la seva obra literària o científica, escrita en llengua catalana, i per la importància i exemplaritat de la seva tasca intel·lectual, hagi contribuït de manera notable i continuada a la vida cultural dels Països Catalans.

L’escriptor, poeta i traductor Josep Piera i Rubió va ser el guardonat amb el 55è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, un reconeixement que va fer Òmnium Cultural a la seva trajectòria literària.

Xavier Antich, president d'Òmnium, destaca que Albert Jané és un estudiós de la llengua i també un creador que ha centrat la seva activitat professional en l’estudi i ensenyament de la llengua i en la literatura infantil i juvenil, però també ha escrit poesia.

Albert Jané va ser primer redactor i després director de la revista 'Cavall fort'. També és autor de gramàtiques i diccionaris com el Diccionari català de sinònims, ha fet una tasca ingent en la traducció de còmics i contes populars i és membre de la secció Filològica de l’IEC.

El jurat del Premi defineix Jané, nascut a Barcelona el 1930, com «un referent indiscutible en el camp de la llengua». Va començar a estudiar català pel seu compte i l'any 1958 va esdevenir un dels pocs professors de llengua catalana al país.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per xisca, fa devers d'un mes
Per aquí hi ha molts de "petardos" que no saben ni en quin MÓN viuen.
Valoració:4menosmas
Per Manacorí, fa devers d'un mes
Potser hi ha qualque pobrissó a qui no li "importa", ja s'ho farà, però, el Sr Jané ha fet incansablement feina per la nostra llengua pròpia, entre la qual aportacions prou importants en literatura infantil i juvenil, en traduccions, en adaptacions de contes, en faules, en rondalles, en còmics que han format nins i al·lots en la lectura en la nostra llengua. Ha estat una de les primeres persones en divulgar la llengua catalana en la clandestinitat del fotut i maleït franquisme i en la represa democràtica. També cal remarcar, com assenyala l'article, l'útil diccionari de sinònims disponible on-line la tercera edició, obra seua. Un veritable referent. Enhorabona Albert Jané, 56è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes !
Valoració:11menosmas
Per ¿?, fa devers d'un mes
¿Y esto, que coños importa?
Valoració:-14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente