cielo claro
  • Màx: 33°
  • Mín: 23°
24°

L’escriptor Albert Herranz rememora l’arribada de la II República a l’Arxiu del Regne de Mallorca

226787

L’arribada a Mallorca de la II República, el 1931, serà el tema de la conferència de l’escriptor Albert Herranz del pròxim dimarts, 20 de febrer, a les set de l’horabaixa, i tancarà el cicle Mallorca entre dos segles a l’Arxiu del Regne de Mallorca (carrer Ramon Llull, 3, Palma).

El cicle s’ha desenvolupat des del novembre del 2023, amb una doble commemoració: els 125 anys del ‘Desastre’ del 1898 i el centenari del cop d’Estat de Primo de Rivera, la dictadura del qual va finalitzar poc abans del canvi de règim. En total, hauran estat dotze intervencions, en les quals s’han repassat qüestions com el sistema polític de la Restauració, la guerra del Marroc, les pioneres del feminisme o el moviment obrer i personalitats com Weyler, Maura, Joan March o Gabriel Alomar.

Albert Herranz Hammer és autor de llibres de història, assaig, teatre, poesia i narrativa, traductor i guionista d’audiovisuals. Entre els seus títols més recents es troben La bicicleta republicana (Documenta Balear, 2023), La cabellera de Posidó (Nova Editorial Moll, 2021), La Segona República a Mallorca: el temps, els fets i els protagonistes (amb Joana Maria Roque, reedició Nova Editorial Moll, 2020) i Gener a Reykjavík (Calumnia, 2020). Ha estat llibreter, editor, periodista, comissari d’exposicions, responsable de cursos i tallers de literatura i cinema i de clubs de lectura i director del Centre d’Informació i Promoció de la Cultura Escrita a Mallorca/ Illa de Llibres (Consell de Mallorca).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ll. Lorenzo, fa 5 mesos
La I República a Catalunya va ser proclamada el 1641. Al segle XIX es va viure una segona república (la primera espanyola) i el 1936 una tercera república (la segona espanyola). Quan parlam de II República sense tenir present la de 1641 espanyolitzam la nostra Història. Un altre exemple el tenim amb Felip VIè de Castella (Felip I casat amb Joana no era rei d’Aragó) i, per tant, és Felip Vè d’Aragó, de Mallorca, de València… Ni II República la de 1936 ni Felip VIè l’actual cap d’Estat. III República o tercera República a Catalunya d’ençà 1492 i “només” cinc Felip reis de l’Aragó. Tota la resta és espanyolitzar.
Valoració:4menosmas
Per Documentat, fa 5 mesos
N'Herranz és un comedient enganyabobos, mediocre i incult amb aspiracions d'escriptor tot i que no en té ni idea d'escriure.
Valoració:-10menosmas
Per Guillem, fa 5 mesos
Alber herranz, un home amb qui molta gent pot no estra-hi d’acord, però que ha sabut fer una bona feina reconeguda per molta altra gent i lluny dels despatxos i de les moquetes del poder.
Valoració:12menosmas
Per Anarkoindependentista, fa 5 mesos
Un vertader impostor aquest Herraz.
Valoració:-10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente