cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 21°
21°

Més de 30 escriptors guardonats clamen per uns Premis Ciutat de Palma en català

Miquel Àngel Contreras

L'Obra Cultural Balear (OCB), l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i el PEN Català han organitzat aquest dijous a Can Alcover un acte de protesta en contra de la decisió de l'Ajuntament de Palma d'incorporar el castellà a les modalitats de novel·la i poesia en els Premis Ciutat de Palma.

Aquest acte, titulat 'Lectures per la llengua: per uns Premis Ciutat de Palma en català', ha comptat amb la participació de més de 30 autors guardonats amb els Premis Llorenç Villalonga i Joan Alcover.

Els tres presidents de les tres entitats organitzadores han llegit un manifest i durant les dues hores que dur l'acte també hi han participat escriptors i personalitats reconegudes del món de la cultura.

Manifest conjunt de lAELC, el PEN Català i lOCB sobre els Premis Ciutat de Palma en castellà

«L’any 1977, els Premis Ciutat de Palma es varen convertir en un referent per la defensa i divulgació de la llengua catalana quan es va decidir que fossin exclusivament en català, trencant així la tendència instaurada el 1958 en plena dictadura franquista. Això es va mantenir al llarg de vint-i-sis anys, en coherència amb la defensa de la llengua pròpia que posteriorment varen proclamar l’Estatut d’Autonomia i la Llei de normalització lingüística. La nostra cultura, així, també era reconeguda amb el prestigi que li conferien aquests premis de llarga trajectòria.

Malauradament, però, avui hem de lamentar els continus atacs a la nostra llengua per part de les institucions públiques d’aquestes Illes, cosa que suposa menysprear els gairebé vuit-cents anys d’història que ens agermanen amb la llengua i la cultura catalanes.

Aviat farà vint anys del dia en què Antònia Vicens, aleshores vicepresidenta de l’AELC a les Illes, demanava al Ple de l’Ajuntament de Palma que Cort revocàs la decisió de convocar els premis Ciutat de Palma en castellà. La proposta de l’AELC comptava amb el suport exprés del PEN Català i de l’Obra Cultural Balear. Afortunadament, a partir del 2007 es tornaren a convocar els premis només en català, però posteriorment, l'any 2011 es reinstauraren els premis en castellà en detriment del prestigi assolit pels premis literaris en català. Un altre pic, l’AELC, el PEN Català i l’Obra Cultural Balear varen respondre amb protestes formals i la instauració del Sant Sebastià Literari, com a acte alternatiu al lliurament dels Premis Ciutat de alma, i el 2015 els premis es tornaren a convocar només en català.

L’any passat, en ple mes d’agost i sense consensuar-ho de cap manera amb les entitats representants dels escriptors, el nou consistori encapçalat pel batle Jaime Martínez, anunciava que es convocarien les categories en castellà dels premis, margnant el prestigi d’uns guardons que tant havia costat consolidar.

Avui, el Partit Popular ha cedit davant Vox, un partit que contribueix a radicalitzar les posicions populars en temes de llengua. Així, els atacs a la llengua pròpia han escalat amb propostes com l’eradicació del requisit d’un determinat nivell de la llengua catalana per incorporar-se a l’administració pública, la creació d’una oficina de persecució del català, l’eliminació de subvencions a entitats defensores de la llengua i la cultura pròpies o la proposta de segregació lingüística als centres educatius.

Per tot això, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, el PEN Català i l’Obra Cultural Balear volem manifestar el nostre ferm posicionament a favor de la llengua catalana, pròpia de les Illes Balears, i de la nostra cultura secular, i demanam:

  1. Que les institucions públiques de les Illes Balears recuperin el respecte a la llengua catalana i la defensa d’aquesta que reconeix el marc estatutari i tractats internacionals com la Carta Europea de llengües minoritàries, un respecte que no s’hauria d’haver perdut mai.
  2. Que s’aturin immediatament les agressions i la persecució de la llengua pròpia de les nostres illes des de les institucions públiques i els seus representants.
  3. Que es reinstaurin els Premis Ciutat de Palma de novel·la i poesia exclusivament en català, per tal de recuperar el prestigi del certamen dins conjunt del nostre àmbit lingüístic.
  4. Igualment, ens solidaritzam amb el moviment «La Llengua no es toca», reclamat per gairebé dos centenars de centres i entitats educatives, i reclamam que no s’implanti el projecte de segregació d’alumnes a les escoles per raó de llengua, amb la discriminació i els efectes negatius que això comportarà sobre els projectes educatius de cada centre.

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, el PEN Català i l’Obra Cultural Balear ens posicionam contra totes aquestes polítiques que persegueixen la degradació, i en alguns casos la marginació fins a la desaparició, de la nostra llengua i cultura, i demanam el retorn a un consens lingüístic que no s’hauria d’haver perdut mai».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Sili ARGUIMBAU, fa 6 mesos
L' any passat vaig assistir a l' entrega dels Premis Ciutat de Palma i em vaig regirar de que hi hagués tants galardonats castellans.
També passava amb els de PSOE i MES..
Ben contenta que ens posem les piles.
Valoració:5menosmas
Per Goriet, fa 6 mesos
Evidentment, ciutadà, és un problema de curtor, però segurament la teva.
Valoració:6menosmas
Per Està ben clar, fa 6 mesos
@Pst. Està ben clar, que VOX i el PP son el mateix.
Perque la majoria fe la cent de VOX procedeix del PP. I tot dóna a entendre, que varen fer aquesta escissió perque els fes les feines més brutes. I mal vistes.
Si no fos així, quan altres partits ofereixen suport al PP, aquest no els menysprearia, per llavors acceptar a VOX a canvi de qualsevol barbaritat o de qualsevol paperot.
Crec que no pot estar més clar, que VOX i PP son el mateix.
Valoració:6menosmas
Per A Mallorca i a la resta de Catalunya, en català, fa 6 mesos
Català, sí; bilingüisme, no.
Valoració:15menosmas
Per Un ciutadà, fa 6 mesos
Jo me deman, què és que han llevat es premis ciutat de Palma en català o en canvi hi ha un segon premi de novel·la en castellà. Perquè si fos que han llevat els premis en català ho entendria. Però si el que han fet és instaurar un premi per escriptors en castellà, no entenc ni comparteix aquesta polèmica. Només s'explica amb un problema de greu curto.
Valoració:-17menosmas
Per Joana, fa 6 mesos
Té gràcia veure-hi en Janer Manila, que, com sap tothom, prometia a novel·listes el Premi Ciutat de Palma si es presentaven als boitejats premis bilingües (ei, m'ho va contar un que novel·lista que el va guanyar!).
Valoració:5menosmas
Per arruix, fa 6 mesos
Las dos docenitas de siempre. Ni viven ni dejan vivir. ¿Y estos son los que hablan de democracia y tolerancia?
¿Cuántos de estos han dejado que sus obras se traduzcan al castellano?
Si los premios se convocasen además de catalán en inglés, seguro que no dirían ni "mu".
Se trata de eliminar lo que no gusta. Solo engañan a los pobres infelices. Bien por el Ayuntamiento.
Valoració:-21menosmas
Per Vius!, fa 6 mesos
Cada quatre o vuit anys som allà mateix. Potser el que s'haurien de demanar els nostres escriptors és el motiu pel qual els que deien que defensaven la nostra llengua, els autodenominats progressistes, no ho varen fer prou bé i si va ser per això que fracassaren i permeteren, d'aquesta manera, facilitar el relleu a la dreta.
Valoració:10menosmas
Per Alerta!, fa 6 mesos
No som germans "amb la llengua i la cultura catalanes", som llengua i cultura catalanes.
Valoració:17menosmas
Per Pst, fa 6 mesos
Jo crec que, si el PP s’avé a totes les “estranyes” cabòries de Vox, és perquè són iguals. L’única diferència és que Vox no amaga.
Valoració:20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente